El tema Santi Vidal

No entenc què fa Santi Vidal escrivint una Constitució catalana sense encàrrec parlamentari

La Vanguardia en català | 07/02/2015 - 00:00h


Pilar Rahola


Em passa amb Santi Vidal el mateix que va escriure Pere Cardús a Vilaweb, que tinc una gran simpatia per la persona però em sento incòmoda amb aquesta història de la Constitució catalana que ha decidit escriure motu próprio. Si aquest país visqués en circumstàncies normals, i el debat sobiranisme/unionisme es fes de forma serena, tal vegada podríem practicar una autocrítica més gran amb menys incomoditat. Però vivim a cavall de la propaganda i la consigna, no en va la negació del dret democràtic a votar comporta l'anul·lació de l'adversari per la via de la demonització. Sobre el conflicte català Espanya no debat sinó que barboteja, criminalitza, desprestigia, es munten dossiers, es persegueixen persones, però es nega el combat dialèctic intel·ligent que implicaria el cos a cos argumental. És per això que costa més analitzar críticament el propi territori, perquè a l'altra vorera no es fa res més que matar el missatger per no escoltar el missatge.

En el cas de Santi Vidal hi ha, a més, el tema de la persecució ad hominem, autèntica obsessió dels estaments de l'Estat, especialment actius quan es tracta de gent que pensa fora del dogma de fe establert.

En aquesta Espanya de les meravelles, per exemple, no hi ha problema si un arriba a ser president de tot un Constitucional amb el carnet del PP a la boca, com tampoc no passa res si ha escrit floretes sobre Catalunya de vergonya aliena i després ha de decidir sobre temes catalans. Però si el Quixot parla català i topa amb els molins de l'"ancha es Castilla", aleshores li cau la marabunta, probablement en forma d'expulsió de la carrera judicial. Sembla que l'important no és que Santi Vidal sigui un bon jutge ni un professional rigorós -com és el cas-, sinó que en el seu temps lliure pensa pel seu compte i no és el compte de números marcats que imposa l'Estat. D'aquí que en aquest moment d'assetjament sistemàtic pel simple fet de pensar lliurement en una democràcia, només cal estar al costat de Santi Vidal i expressar la solidaritat i el suport.

Això dificulta, però no ha d'impedir, l'autocrítica.

Personalment no entenc què fa Santi Vidal escrivint una Constitució catalana sense encàrrec oficial, sense procés parlamentari pertinent, sense l'aval de partits i institucions i la resta del procés constitucional lògic després d'unes plebiscitàries. És cert que feina feta no té destorb, però tota aquesta història em sembla molt estranya, perquè crec que ajuda a confondre la situació tot convertint una aventura personal en una fita col·lectiva. A més, i perdonin, alguns plantejaments naïfs del text de Vidal, molt a l'ús populista, em semblen molt discutibles. Però no es tracta tant del text com del fet que algú s'atorgui la responsabilitat d'escriure tota una Constitució. Dit això, repeteixo el que he dit: la seva persecució és ideològica i pròpia d'un règim repressiu.