POLÍTICA
BARCELONA - 7 febrer 2017 2.00 h

Els partits del no qualifiquen la mobilització popular de “teatralització”

 García Albiol titlla Mas de “covard” i troba“absolutament minoritària” l'assistència a la concentració

 Parlon es desmarca d'Iceta i se solidaritza amb l'expresident

E.B - BARCELONA

La fórmula per menystenir la capacitat de mobilització del sobiranisme ha anat mutant des de la pretesa existència d'una majoria silenciosa fins a la “teatralització” que els partits del no van observar ahir en la concentració de suport als encausats pel 9-N. La cap de l'oposició, Inés Arrimadas, va acusar el president, Carles Puigdemont, d'“intentar escenificar una cosa que no té futur”. Des de Madrid, la dirigent de Ciutadans es va mostrar convençuda que el procés està arribant als seus últims “focs d'artifici” i espera la celebració d'eleccions enguany.

Des del PP, però en la mateixa línia, el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, va avisar que “actes amb un component teatral important” no faran que variï l'actuació “imparcial” de la justícia. “Cal respectar l'opinió de cadascú, però els que avui es manifestaven no estaven defensant la democràcia, sinó la desobediència”, va indicar.

El coordinador general dels populars a Catalunya, Xavier García Albiol, va ser més tosc i va titllar Artur Mas de “covard” per haver contestat exclusivament les preguntes de la defensa en el judici, i va menysprear la concentració qualificant-la de “numeret” amb una assistència “absolutament minoritària”. “Catalunya avui no s'ha aturat i la majoria dels catalans han seguit amb el seu dia a dia”, va assegurar l'exalcalde de Badalona.

Els moviments més significatius en el bloc contrari al referèndum procedien del PSC. Si bé el líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, certificava el “fracàs de dos governs incapaços de dialogar”, la secretària de l'àrea de política municipal i formació del PSC, Núria Parlon, es desmarcava del primer secretari del PSC i considerava “un despropòsit” que es jutgi l'expresident “per unes urnes de cartró en una consulta que no ha tingut cap conseqüència”.

“Amb mi, que no hi comptin. No em jutgen pas”, deia Iceta la setmana passada. Declarar-se en contra de la “judicialització de la política” va ser l'única concessió que va fer ahir del primer secretari socialista, que es va afegir al debat legalista sobre si la concentració a les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya podria influir en l'actuació del tribunal i es va mostrar convençut que faria la seva feina “amb independència dels governs” i “de les persones que es manifesten”. “A l'hora de dictar sentència, [els tribunals] no es deixaran portar per les pressions”, hi va afegir abans de reiterar les apel·lacions al diàleg.

LES FRASES

Actes amb un component teatral important no podran aconseguir un resultat diferent de la justícia
Enric Millo
DELEGAT DEL GOVERN ESPANYOL A CATALUNYA
Catalunya avui no s'ha aturat i la majoria dels catalans han continuat amb el seu dia a dia
Xavier García Albiol
COORDINADOR GENERAL DEL PP A CATALUNYA
Malgrat els errors del procés, que jutgin l'expresident per unes urnes de cartró és un despropòsit
Núria Parlon
SECRETÀRIA DE POLÍTICA MUNICIPAL I FORMACIÓ DEL PSC