VISTA
ASERRANO@ELPUNTAVUI.CAT - 7 març 2016 2.00 h

A LA TRES

Amb data de caducitat

ANNA SERRANO - ASERRANO@ELPUNTAVUI.CAT

Un total de 219 vots contraris contra 131 de favorables. Amb l'aclaparador recompte expirava divendres el termini per a la tasca que el rei havia encomanat a Pedro Sánchez. El fracàs del socialista per aconseguir tirar endavant la seva investidura com a president del govern espanyol des que Felip VI li ho va encarregar, el 2 de febrer, obre ara una etapa d'incertesa inèdita a l'Estat espanyol. L'empresa reial confiada a Sánchez tenia una etiqueta amb la data de caducitat marcada per a la segona votació del 5 de març. Ara, el rellotge corre oficialment i, si en els propers dos mesos no hi ha ningú capaç d'assegurar-se una majoria suficient al Congrés per ser el nou inquilí de La Moncloa, el 26 de juny les eleccions es repetiran.

“La partida espanyola que tants anys s'ha jugat còmodament entre PP i PSOE ja no és ni serà més cosa de dos

Amb el comptador en marxa i en espera dels pròxims moviments del PSOE, del PP i també del monarca, les tres sessions a la cambra baixa espanyola han servit per evidenciar la brutal sacsejada del panorama de partits espanyol. I de passada comprovar com n'està d'esgotat el bipartidisme. El vell sistema ha mort. La partida espanyola que tants anys s'havia jugat còmodament entre populars i socialistes, ja no és ni serà més cosa de dos. Això, malgrat que els de Rajoy s'entestin a perpetuar-la amb la seva aposta per la gran coalició. La proposta, rebutjada des de bon principi pel PSOE, ignora que el 20-D els ciutadans van voler que s'hi incorporessin altres jugadors. I, per a disgust d'uns i altres, Podem i Ciutadans van emergir amb força en un ple d'investidura en què també ho van fer amb rotunditat les formacions catalanes, unides Democràcia i Llibertat i Esquerra en la defensa del procés sobiranista que se segueix a Catalunya i En Comú Podem d'un referèndum pactat per decidir el futur del país.

Terreny inexplorat en què s'endinsa a partir d'avui la política espanyola. La capriciosa aritmètica obliga a deixar de banda recordatoris, provocacions i malestars possibles amb els eventuals aliats si el que realment es vol és evitar nous comicis abans de l'estiu. I qui sap si en aquest trànsit es conclourà que Rajoy, Sánchez o potser tots dos estan caducats.