POLÍTICA
BARCELONA - 7 març 2017 2.00 h

Podem tiba la corda i amenaça de deixar el partit de Colau

 La formació morada denuncia que el mecanisme per triar la direcció no facilita prou que tots els seus inscrits puguin votar

 Defensa el no al nou partit i planteja sotmetre-ho a la seva militància

ANNA BALLBONA - BARCELONA

Podem tensa encara més la corda i les relacions amb els comuns per construir el nou partit referencial de l'esquerra a Catalunya. Ara ja afirma sense embuts que, en el dia d'avui, “no es donen les condicions” perquè la formació morada “continuï participant” en aquest nou partit. Per això, si no canvien les coses sobre el que ara veuen com a grans obstacles (el mecanisme per assegurar la màxima participació dels inscrits de Podem en la tria de la direcció i la inclusió ara –i no més endavant– d'un codi ètic), els podemites baixen del carro. Així ho van assegurar Noelia Bail (secretària de feminismes i coordinació interna) i Ruth Moreta (secretària d'organització), en una roda de premsa en què no hi era el secretari general, Albano Dante Fachin. El diputat al Parlament per CSQP ja havia agitat les aigües la setmana passada, en un comunicat on va criticar que hi hagués una llista de consens i va denunciar un suposat funcionament per quotes de partits –un extrem, el de les quotes, que altres integrants del nou partit han desmentit.

Divendres, l'enginyer en cap del nou partit, Xavier Domènech, va explicar que el sistema per triar els òrgans de direcció ja era per llistes obertes i va convidar Fachin a sumar-se al seu “equip de treball”. Ahir, les portaveus de Podem van assegurar que el problema ja no eren les llistes (es van vantar d'haver “aconseguit” les llistes obertes) i van criticar que no es facilités prou la votació de la seva militància. Podem vol que els seus “inscrits” puguin votar directament en el web de Podem i que no s'hagin d'inscriure en el portal del nou partit i validar presencialment la votació. Així, vol fer valer la seva força numèrica (és qui pot aportar més militants, “53.000”, segons xifres d'ahir). Aquest fet té algunes dificultats a l'hora de complir la llei de protecció de dades, dificultats que estan estudiant. Els morats es donen de temps fins demà per traslladar a la seva militància tota la documentació sobre el nou partit, “explicant la situació en què ens trobem”, perquè les bases decideixin si en formen part o no, abans del 20 de març. En el dia d'avui, la direcció defensarà el no. L'altra demanda és que s'hi inclogui ara un codi ètic i no quan s'hagi escollit la direcció, com proposen els comuns. Podem es queixa que fa tres setmanes que ha enviat el seu codi ètic i no ha obtingut cap resposta.

‘Tour de force'

Amb aquest nou incendi, Podem intensifica el tour de force amb l'espai polític de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. És, per ara, l'únic partit que ha mostrat públicament el seu malestar per com avança el procés per crear el nou partit, ara que entra en la recta final (per al 8 d'abril hi ha prevista l'assemblea fundacional). L'ultimàtum d'ahir va causar certa sorpresa en alguns dels seus membres. Els comuns van preferir no valorar-lo. A partir d'avui, Domènech és a Madrid, on hi ha ple del Congrés, així que aquests dies els telèfons bulliran.

El líder d'EUiA, Joan Josep Nuet, atribueix a algun “problema de comunicació” les demandes de Podem, ja que “algunes propostes són les mateixes” que ja havia fet Un País en Comú (la plataforma que engega el nou partit) i en algunes reunions els representants podemites no hi eren. Nuet avisa que el mecanisme de vot que proposen per als seus militants ha de “complir tots els requisits de verificació” i això és el que estan estudiant, perquè tothom vol evitar possibles “irregularitats”. Es dona el cas que hi ha militants inscrits en més d'una de les formacions que integraran el nou partit. Abans de la roda de premsa de Podem, ICV havia fet una crida a “posar els interessos de la gent a davant dels interessos de les organitzacions”.

LA FRASE

Ara mateix no tenim resposta del codi ètic, i no s'està garantint la participació de la nostra gent
Noelia Bail
SECRETÀRIA DE FEMINISMES I COORDINACIÓ INTERNA DE PODEM

El mirall gallec i el segon ‘round'

EMILI BELLA

El mirall gallec pot donar pistes sobre com Podem negocia les confluències. Semblava que els podemites gallecs s'acabarien presentant en una coalició tradicional amb En Marea a les eleccions autonòmiques de l'any passat, per evitar diluir la marca. Les bases així ho havien decidit per gairebé un 80%. Fins que, in extremis, la formació dels cercles va cedir i es va integrar en el partit instrumental d'En Marea, desobeint el mandat de la militància. A Catalunya, de moment, Podem amenaça de no participar en la fundació del nou subjecte polític.

Sucursalisme

Ara bé, a Galícia es discutia una candidatura a les portes de les eleccions. A casa nostra, encara no ha arribat aquest estadi. Si Podem no s'entén ara amb els comuns, en un intent de no quedar fagocitat, li pot convenir més un segon round més endavant, per confegir una llista conjunta, comptant que el nou subjecte no deixarà de voler concórrer amb ells.

En el cas gallec, la forta implicació de la direcció estatal morada en la negociació va traspuar sucursalisme i verticalitat. A Catalunya, en canvi, després de Vistalegre 2, Albano Dante Fachin enarbora les mans lliures i l'autonomia plena, i s'encomana a les bases.