POLÍTICA
7 juny 2016 2.00 h

ORIOL JUNQUERAS 

VICEPRESIDENT, CONSELLER D'ECONOMIA I HISENDA DEL GOVERN DE LA GENERALITAT

“El que no podem fer és deslliurar-nos del mandat del 27-S”

 “Caldria diferenciar entre el debat sobre la confiança política i el pressupostari”

 “No permetre la tramitació té conseqüències duríssimes per a la ciutadania”

 “Especular sobre altres escenaris no és concentrar-nos en el pressupost”

 “Fóra bo que tothom hi ajudi”

Si fa mesos que s'hi ha estat negociant, què ha passat perquè la CUP hagi presentat esmena a la totalitat al pressupost?
No fa referència a la política pressupostària, sinó fonamentalment a una qüestió de confiança política amb el ritme i la intensitat de l'aplicació del full de ruta. Seria bo diferenciar entre aquest debat, que es pot encarar en altres àmbits, i l'estrictament pressupostari, perquè la no aprovació d'uns pressupostos amb 870 milions destinats a polítiques socials tindrà conseqüències sobre la ciutadania. Em sembla que hi ha una forta coincidència per part de tothom que són uns bons pressupostos, ambiciosos i seriosos.
En aquests mesos s'ha reunit personalment amb els diputats de la CUP? De què parlaven, si era qüestió de confiança?
Jo m'he reunit amb tothom parlant de tot i del que els interlocutors creuen oportú. Amb la CUP hem parlat de tot, per exemple de la qüestió del deute, del grup de treball sobre el deute, de l'auditoria sobre el deute, de la declaració del 9-N i del seu nivell d'acompliment, etc.
Tot plegat no convida per part de la CUP a presentar una qüestió de confiança?
La ciutadania ens ha mandatat portar aquest país fins a la independència. És evident que és la primera vegada que tenim una majoria independentista explícita i, per tant, hem d'aprofitar les eines que tenim perquè els ciutadans ens les van confiar.
L'exconseller Mas-Colell defensa que els seus comptes eren tan rigorosos com aquests...
En pressupostos anteriors hi havia partides de venda de patrimoni que no es van realitzar, i això generava compromisos de despesa que no es podien acabar de cobrir amb els ritmes adequats. Hem procurat allunyar-nos d'aquestes partides.
I incorporar impostos anul·lats pel TC, com dieu a proposta de la CUP, no és tornar a això?
En absolut. La proposta és integrar els tributs anul·lats pel TC en l'articulat de la llei d'acompanyament, en el benentès que hi ha una clàusula que diu que no tenen conseqüències pressupostàries fins al moment en què es puguin fer efectius. No es genera cap expectativa de despesa que no es pugui complir.
En tot cas, la CUP diu que veu l'acord més a prop que la setmana passada. En què hi ha hagut acostaments aquests dies?
Celebro que estiguem més a prop. En resposta a les seves peticions vam fer un document que conté, entre altres coses, la introducció dels impostos anul·lats o la voluntat explícita de recuperar la gestió pública d'ATLL. La nostra voluntat és acabar de perfilar el text en el tràmit parlamentari, perquè tota proposta és perfectible. És legítim que cadascú vulgui canviar un aspecte concret, però fa molts anys que aquest país no té l'oportunitat d'aprovar uns pressupostos que impliquin un salt, quantitatiu i qualitatiu, tan extraordinari, i seria una pena no aprofitar-ho.
I si no passen el debat a la totalitat? El procés quedaria molt tocat, com afirma CDC?
Que perdem una oportunitat de posar aquests recursos al servei de la salut, l'ensenyament, els serveis socials... Però alhora continuem tenint un mandat democràtic que no decau, amb una situació que serà una mica més difícil. Nosaltres som independentistes des de sempre, i no renunciarem als nostres objectius, ni ara ni mai, siguin quines siguin les dificultats. I de dificultats n'hem superat moltes i de molt superiors a aquesta.
S'hauria d'allargar el termini de 18 mesos per a la legislatura?
Si no tenim aquests recursos disponibles, tal com estan previstos en els pressupostos, fa més difícil poder-ho fer, però no vol dir que renunciem a fer-ho. Amb unes eines una mica més complicades o amb menys eines de les que voldríem, nosaltres continuarem treballant.
No contempla anticipades?
Tenim un mandat per complir i ho hem de fer. Hi ha una majoria i hem de concentrar les nostres forces per aconseguir que els pressupostos superin aquest primer tràmit, i que es puguin debatre al Parlament. Especular sobre altres escenaris no és concentrar-nos adequadament a posar totes les nostres energies a aprovar aquests pressupostos, que signifiquen un enorme salt quantitatiu i qualitatiu i, per tant, el fet de prorrogar-los representa una gran pèrdua. El fet de no permetre la tramitació té conseqüències duríssimes per a la ciutadania.
Personalment, se sentiria desautoritzat si els tomben?
No, no, però el que pugui sentir personalment val molt poc en comparació al poc profit que una decisió així tindria per a la ciutadania. No ens hem de preocupar sobre si ens sentim més o menys satisfets a títol personal, sinó del benestar global.
Si es manté l'esmena a la totalitat de la CUP, el pacte d'estabilitat queda fulminat?
Implicaria que alguna de les clàusules del pacte no s'han complert, però hi ha hagut una assemblea de la CUP prèvia que ha dit que es deslliurava d'aquell pacte. Entenc que això ja s'ha produït, aquest deslliurament. Una altra cosa és que crec que seria millor que cap de nosaltres es deslliurés del compromís d'aprofitar aquesta majoria parlamentària per complir el mandat democràtic del 27-S. Això en cap cas ho podem fer, i m'agradaria que tots féssim el possible per complir-lo. I això, l'única manera de consolidar-ho definitivament en el futur passa per la independència, perquè qualsevol altra millora serà transitòria i sempre condicionada a decisions arbitràries que prenen els governs espanyols.
Troba seriós que un grup que ha signat un acord aprovi deslliurar-se'n?
La meva opinió ha quedat molt clara sobre el fet que el nostre compromís no permet apartar-nos d'allò que els ciutadans ens van demanar.
CDC acusa ERC de ser tebi en això, de ser equidistant en lloc d'estar amb Junts pel Sí.
No acostumem a acusar ningú ni respondre aquest tipus d'afirmacions. Sempre tendim a allargar la mà i a buscar solucions, i sempre treballem per construir solucions com més àmplies i majoritàries millor.
Francesc Homs ha llençat crítiques a ERC pel pressupost.. Les eleccions espanyoles estan perjudicant la negociació?
No se m'acut en quin aspecte poden condicionar el debat pressupostari; és prou important com per merèixer tota la nostra atenció, i que tots ens esforcem a fer que s'aprovi. Seria bo que tothom hi ajudés, a tirar endavant aquests pressupostos.
Hi ha gent que no hi ajuda?
Seria molt bo que tothom fes el possible per ajudar-hi.
Tant i tant de debat per tirar endavant qualsevol mesura, no dificulta ampliar la majoria social?
És evident que amb pressupostos aprovats tindríem més facilitats, perquè tindríem més eines i estaríem posant aquests recursos al servei de la gent i, per tant, la gent ho percebria. Aquesta és una bona via precisament per guanyar aquesta confiança i per construir unes majories que és legítim que vulguem, tot i que el que fem és per al conjunt dels ciutadans.
Si no se supera el debat, estaríeu preparant ja els del 2017?
La nostra disponibilitat va en aquest sentit, ningú entendria que si tenim la responsabilitat de fer propostes pressupostàries deixem de fer-les. Al final, aquests pressupostos són possibles perquè els ciutadans han treballat, l'economia creix, els ciutadans paguen impostos i aquests recursos estan disponibles en forma pressupostària. Seria una llàstima, ara que tenim la capacitat de tornar tot aquest esforç, que no ho féssim.
Com veu que la CUP hagi facilitat els pressupostos a l'Ajuntament de Barcelona i no tingui la disposició a la Generalitat?
Sempre ens alegrem que les institucions disposin dels millors pressupostos possibles, i per la mateixa raó estem convençuts que aquest hauria de ser el sentiment i la voluntat de tothom, que el conjunt de les institucions disposin del màxim d'eines. Si algú creu que votant contra els pressupostos castiga el govern s'equivoca, perquè qui malauradament pagarà les conseqüències serà la ciutadania.
Ara mateix, amb vista a trobar suports, és la CUP o ningú?
És evident que hi ha un mandat democràtic amb un full de ruta, uns programes, que el govern comparteix amb la CUP i ningú més, si no és que algun altre grup es decideixi a fer seu aquest mandat. Si algú està disposat a permetre la superació de l'esmena a la totalitat, i a contribuir a la millora dels pressupostos en el tràmit parlamentari, sempre hem dit que volem tenir l'oportunitat de millorar la proposta pressupostària.
Però no us heu reunit amb ningú més?
Hem explicat els pressupostos a tots els grups, públicament, sempre hem expressat la disposició a aclarir qualsevol dubte que tinguin, de forma col·lectiva o individualitzada. També amb la premsa i amb els sindicats, les federacions patronals, la taula del tercer sector... Aquesta vocació d'explicar-los i d'escoltar sempre l'hem tingut. Si algun grup vol donar l'oportunitat de perfeccionar la proposta en el tràmit parlamentari sempre serà benvingut, però és evident que això mai implicarà la renúncia al mandat democràtic que el 27-S ens van donar els ciutadans, perquè mai hi hem renunciat.
Hi ha qui veu en l'esmena a la totalitat de la CUP una voluntat de forçar eleccions per després impulsar un pacte amb la formació de Colau i ERC...
Hi ha un mandat del 27-S i hem de fer tot el possible per complir-lo. No ens hem de distreure amb altres consideracions.
La CUP retreu al govern que s'ha desafiat poc el TC...
Hem de fer uns pressupostos que ens garanteixin la independència política respecte a l'Estat, i la independència respecte a la grapa dels mercats financers. Cal procurar que els puguem complir, que donin seguretat al conjunt de proveïdors i entitats concertades amb la Generalitat, i en això treballem. On és el desafiament al TC? Estem posant els fonaments per fer la independència de Catalunya, aquí hi ha el desafiament.
Estan aflorant interpretacions diverses sobre el full de ruta, i cada cop més veus proposen un RUI, un referèndum unilaterlal d'independència...
Hi ha un full de ruta pactat per tothom des d'abans de les eleccions, i ens hi hem d'acollir.
El president Puigdemont calcula una millora d'uns 2.500 milions l'any amb un nou finançament, i farà front comú amb les Balears i el País Valencià en la negociació. No havíem quedat que Catalunya ja no hi entrava?
No hem de liderar cap negociació del sistema de finançament amb l'Estat perquè estem fent la independència. Ara, si en algun aspecte podem ser útils o assessorar els ciutadans de les Illes o el País Valencià perquè ens ho demanen, encantats de fer-ho. Estem construint una nova República, no un nou model de finançament
Fa setmanes que es diu que hi ha un acord molt proper per BCN World... No es presenta per no fer enfadar la CUP?
Treballem amb el compromís de millorar un projecte que va ser clarament un fracàs. Sempre ens hem expressat en aquest sentit, que era inviable des de tots els punts de vista, no sostenible, i així es va demostrar. La prova és que malgrat haver fet totes les concessions que suposadament demanaven els inversors, aquests van desaparèixer. Estem convençuts que es pot fer un bon projecte, raonable, sostenible i familiar. Hi ha una voluntat molt ferma per fer possible l'acord, hem progressat molt i es presentarà tan aviat com hi hagi un projecte plenament tancat.