POLÍTICA
BARCELONA - 7 juliol 2016 2.00 h

Homs, Rull, Corominas i Sánchez no seran a la direcció del futur partit

 Mas els posa com a exemple de renovació perquè ho haurien triat personalment

 Uns han liderat CDC una dècada i d'altres, aquests quatre anys

XAVIER MIRÓ - BARCELONA

L'actual cap de CDC al Congrés i exconseller, Francesc Homs; el conseller Josep Rull; el vicepresident primer del Parlament, Lluís Corominas, i el coordinador de règim intern del partit, Francesc Sánchez, no seran en la nova executiva del partit que substituirà la marca Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). El president del partit, Artur Mas, ho anunciava ahir i els posava com a exemple de renovació perquè, segons ell, tots han decidit personalment deixar pas a nova gent al capdavant.

Sánchez va anunciar ahir mateix en una entrevista a Catalunya Ràdio que abandonarà la política i se n'anirà a treballar al sector privat perquè creu que cal deixar pas a gent nova, ja que l'executiva actual s'ha “desgastat” molt en aquests darrers quatre anys “molt complicats” per al partit. De fet, Sánchez va entrar a l'executiva el 2012 per afrontar aquesta etapa en què al partit li han esclatat mediàticament diversos casos de corrupció coincidint amb el gir independentista. I des d'un segon terme ha acabat sent l'home fort triat per Mas per conduir el tram final de les sigles CDC.

També Josep Rull ha agafat les regnes del partit aquests darrers quatre anys. Quan el 2012 Oriol Pujol va assumir la secretaria general per liderar el gir independentista en substitució de Felip Puig, Rull es va convertir en el nou secretari d'organització. Però precisament la caiguda en desgràcia d'Oriol Pujol, pendent de judici pel cas ITV, va obligar Mas a reestructurar la direcció executiva i va situar Rull com a coordinador general de CDC. El van acompanyar homes forts de la darrera dècada, com ara Lluís Corominas i, sobretot, Francesc Homs, mà dreta de Mas en el canvi de rumb sobiranista.

Quan Oriol Pujol va assumir la secretaria general, Corominas i Homs es van convertir en els vicesecretaris generals del partit. Però des del 2008 ja eren quadres principals al costat de l'estrateg David Madí, només per sota del secretari general adjunt, Felip Puig, i del mateix Artur Mas.

L'únic dels dirigents d'aquests darrers quatre anys que aspira a repetir a la direcció del nou partit és Jordi Turull, que s'ha dedicat primer a portar la veu i després a presidir el grup parlamentari –actualment presideix Junts pel Sí al Parlament–. De fet, Turull s'assenyala com a aspirant oficial a dirigir el nou partit.

L'actual portaveu de CDC, Marta Pascal, també s'entreveu com una de les segures aspirants a l'executiva de dotze persones que el nou partit sorgit aquest cap de setmana haurà de triar el dia 23.