POLÍTICA
BARCELONA - 7 setembre 2018 2.00 h

Al calaix de l’oblit

 Avui fa un any que el Parlament va aprovar la llei de transitorietat, un text que omplia el buit legal en una eventual transició, però que no s’arribaria ni a intentar aplicar mai

 Cap dels grans partits en va parlar més, si bé el PDeCAT l’ha reivindicat últimament

 Jordi Orobitg, un dels ponents, defensa la tramitació i la feina feta, que encara pot ser útil

ÒSCAR PALAU - BARCELONA
“Qualsevol feina que féssim per la llibertat mai és llençar el temps”, considera ara Orobitg

Després d’un ple maratonià, i l’endemà de la jornada en què s’havia aprovat la llei del referèndum, avui fa un any –de fet, ja la matinada del 8 de setembre–, el Parlament aprovava segurament la norma legal més transcendent que ha aprovat mai, la llei 20/2017 de transitorietat jurídica i fundacional de la República, el pal de paller de les anomenades lleis de desconnexió. Una norma que, si bé va passar més desapercebuda pel guirigall del dia anterior i la convocatòria de l’1-O, era de facto una declaració d’independència en diferit, ja que recollia aspectes com ara la successió d’ordenaments, l’arquitectura institucional o el poder judicial l’endemà de la independència, i pretenia ser el garant –allò de “de la llei a la llei”– que en cap moment de la transició al nou estat hi hagués un buit legal.

Tanmateix, ja el mateix text aprovat preveia que fos guardat en un calaix, en espera que el govern l’activés per desplegar la República després d’un eventual sí en el referèndum. El sí hi va ser, i fins i tot una declaració del Parlament el 27-O, però l’executiu no va arribar a desplegar-lo mai. I la llei, immediatament suspesa i anul·lada definitivament pel TC a principi de novembre, allà es va quedar, al calaix i per estrenar, oblidada en pocs mesos fins al punt que després gairebé ningú l’ha tornada ni a esmentar, tret de, tímidament, la CUP i l’ANC en actes puntuals abans del 21-D.

“La llei de transitorietat és per quan siguem independents; si no, no es pot aplicar”, reflexiona ara un dels seus artífexs, el republicà Jordi Orobitg, que també defensa que fos aprovada abans de l’1-O, i no després, com defensaven altres veus: “era la fórmula més honesta, no podia ser que la gent s’aboqués a un referèndum sense saber què passava l’endemà”, sosté. A més que això creu que afegia un plus de seriositat i fermesa als propòsits. Ni ell ni cap dels altres ponents –Lluís Corominas, també de JxSí, i els cupaires Benet Salellas i Gabriela Serra– és avui diputat, amb l’afegitó que Corominas seurà a la banqueta dels acusats per desobediència en haver tramitat diverses iniciatives quan era a la mesa (ha declinat fer declaracions per recomanació de la seva defensa), i que Serra –junt amb la llavors diputada Mireia Boya– estan imputats pel simple fet d’haver signat l’entrada a registre del text. “Durant unes setmanes mirava cada dia per la finestra, però no van venir”, rememora Orobitg, a qui de moment sí que s’ha respectat la inviolabilitat parlamentària. El republicà recorda que el text va suposar “molta feina, moltes reunions i molts sacrificis”, però no lamenta especialment que després no tingués més recorregut: “Qualsevol feina que féssim per la llibertat mai és llençar el temps”, remarca. En tot cas, en destaca que va ser fruit d’un “treball reflexiu de persones amb diferents passats sobre com havia d’arrencar la República, sense connotacions ideològiques”, i per això tot just suggereix que el text “es tingui en compte quan es doni la conjuntura”. “El context ara és que tenim una altra realitat”, constata. Per això creu que no se’n pot aprofitar ni tan sols l’apartat que feia referència al procés constituent, perquè el que hi ha dissenyat a la llei “es desenvolupava en el marc d’una república independent, en cap cas d’una administració subordinada”.

Defensa de la tramitació

Davant les crítiques furibundes de l’unionisme, que ho qualifica de “cop d’estat”, l’exdiputat indica que es va seguir “una tramitació exprés, abreujada”, però recorda que en ponència sempre es va convocar tots els grups, i tot es va fer d’acord amb el reglament del Parlament. “És evident per se que la llei és anticonstitucional, però no es pot dir que ens vam arrogar competències perquè no hi havia les majories autoritzades per modificar l’Estatut”, subratlla en al·lusió a la crítica clàssica del PSC. “La llei posava l’última decisió al servei del poble, i no hi ha poder més important”, conclou.

La qüestió és que Orobitg admet que “lamentablement l’1-O no va tenir les garanties necessàries, ja prou que se’n van encarregar”, i després no hi va haver força per implementar la llei. “Vam arribar agònics al 27-O, l’oportunitat era anterior”, considera el diputat, que reflexiona que aquell dia JxSí “va exercir el compromís amb la consciència que no era transcendent, però sí moralment obligat”. “Els partits volien continuar endavant com fos, però no teníem la força suficient: va ser un exercici d’honestedat no embrancar-se”, reflexiona.

A partir d’allà, de fet, ningú del grup va parlar mai més de la llei, fins que el nou president del PDeCAT, David Bonvehí, la va reivindicar en el discurs de benvinguda al juliol, per proposar després que aquesta legislatura s’hauria de “repensar” el text com a “bon punt de partida” entre els que la van pactar. “Estava pensada per crear un estat a través de lleis aprovades en el Parlament, mai vam pensar que provoquessin la reacció violenta de l’Estat”, valoren ara des del partit. Orobitg admet que la proposta de Bonvehí el va “sorprendre”, ja que fins i tot veu normal que cap partit no en parlés més perquè “la reacció de l’Estat va ser molt virulenta”. I és que el ponent, que troba un error “haver-se posat terminis”, recorda que l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell ha rebut querelles “per ximpleries que no servien per a res”, i que no cal fer tants “escarafalls puntuals”, sinó buscar resultats concrets: “Desobeir per desobeir no és una opció, has de desobeir una vegada i per sempre.”

Marta Rovira reivindica el 6 de setembre.
La secretària general d’ERC, Marta Rovira, poc avesada a piular des de l’exili suís, va trencar ahir la dinàmica per reivindicar en un fil a Twitter l’aprovació fa un any de la llei del referèndum, quan ella va “aixecar el dit” per demanar el que va ser un “debat polític de fons amb totes les garanties”. “L’oposició representava l’estat demofòbic. No tenien dubtes sobre el procediment parlamentari; els espantava el debat de fons, la democràcia directa”, lamentava Rovira, que concloïa: “Fer un referèndum com el de l’1-O no és un delicte en els països democràtics; és la solució política.”