Decideixi, president

Centenars de milers de ciutadans volen saber què serà dels seus somnis el 9-N

La Vanguardia en català | 07/10/2014 - 00:00h


David González
Barcelona


La consulta no referendària i jurídicament no vinculant sobre el futur polític de Catalunya del 9 de novembre ahir va semblar que entrava en zona crítica. El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, va reconèixer davant els micròfons de RAC1 que pels volts del 15 d'octubre -és a dir, la setmana que ve- se sabrà el futur de la convocatòria que el president Artur Mas va fer fa dos dissabtes, i que el Tribunal Constitucional va suspendre sense sentència a instàncies del Govern de Mariano Rajoy fa dos dilluns. Quan Homs va admetre per primera vegada implícitament la possibilitat que la votació no se celebri va col·locar la qüestió en el punt exacte on era divendres passat en la reunió dels partits del bloc sobiranista al Saló Verge de Montserrat del Palau, quan el republicà Oriol Junqueras va interpretar que el president Artur Mas donava per liquidada la votació a causa dels impediments legals (principalment aliens) i logístics (essencialment propis) per dur-la a terme. Tant és així que ERC va demanar explicacions immediates ahir preguntant-se per a què havia servit la cita a la Generalitat en la qual es va ratificar la unitat dels partidaris de la consulta mitjançant la consegüent foto conjunta i el compromís de mantenir-la. El president Mas va insistir diumenge que la votació es farà i que, un cop vist el resultat, serà el moment de reiniciar el diàleg amb l'Estat, missatge que, asseguren algunes fonts, va reiterar ahir a porta tancada davant l'executiva de Convergència. Quant al Govern de Rajoy, és sabut que continua endavant amb l'ofensiva per tombar constitucionalment la possibilitat fins i tot que la consulta es faci un "altre dia", com se li va escapar a Josep A. Duran Lleida, considerant aquest "altre dia" com una data que no hauria de ser gaire llunyana.

Aquests són els fets, i recopilar-los no serveix per a gaire més que per arribar a la meitat d'aquesta columna. Estic per trucar al 012, el telèfon de la Generalitat que apareix a l'anunci televisiu en negre (mal presagi) on s'informa de la suspensió de la campanya institucional de la consulta per ordre del Constitucional, per descomptat, perquè m'aclareixin què m'he perdut de la pel·lícula.

Ho dic perquè, més enllà dels partits i de l'ANC, aquí hi ha centenars de milers de ciutadans que han reclamat per activa i per passiva el reconeixement del dret a ser consultats sobre el seu futur, dret que se suposa emparat per totes les lleis democràtiques vigents, i que volen saber què serà dels seus somnis el 9-N. Ciutadans del tot conscients que la política del Govern de Madrid i la interpretació ultrarestrictiva dels marges legals per part dels magistrats del TC impedirien celebrar amb normalitat aquesta consulta. I que precisament per això van sortir al carrer en les manifestacions més massives que es recorden en tres Diades consecutives. Ergo, caldrà que la política els ofereixi alguna resposta: els uns farien bé de deixar d'ignorar-los, i els altres, de solemnitzar el que és obvi i fer un pas endavant o ajornar-ho. Vostè decideix, president.