Ja hi tornem a ser, amb les inversions

Foment ens tracta com a súbdits i explica les coses com si estiguéssim eternament privats de raciocini

La Vanguardia en català | 07/10/2014 - 00:00hTranscorreguts sis mesos des de la meua darrera columna sobre infraestructures, dedico la d'aquest semestre a un altre esdeveniment informatiu que ha esdevingut un clàssic: el pressupost d'inversions del Ministeri de Foment. Com ja saben, per al 2015 s'assigna a Catalunya el 9,5% de la inversió; la meitat del seu pes en el PIB d'Espanya i el 60% del seu pes en la població. Si això succeís un any...però s'acumulen altra vegada els anys amb nivells molt inferiors als corresponents al PIB i a la població. A més, amb un grau d'execució molt baix. I una altra vegada, els recursos per a l'AVE són l'estrella de la inversió a Espanya: 3.561 milions d'euros, el 69% de la inversió en ferrocarril, i el 40% del total per a transport. En línies l'ús de les quals, i per tant la seua rendibilitat social, serà precari, i que només satisfan la ideologia radial en infraestructures i els interessos de grans grups constructors espanyols (per cert, felicitacions a Don Florentino Pérez pels 1.350 milions del Castor, que ens cauran en còmodes terminis en la factura del gas).

Procedeix baixar més al detall en la difusió ministerial de les inversions, que es pot visitar a Proyecto de Presupuesto para el año 2015. La pàgina 13 informa que s'assignen 1.359 milions d'euros al corredor mediterrani. Però, què trobem en analitzar els projectes concrets? L'estrella és l'adaptació a ample UIC + alta velocitat de Barcelona-Tarragona-Castelló-València-Alacant-Múrcia, amb 834,0 milions d'euros sense més precisió. D'això n'informa la premsa provincial: d'aquesta xifra, 322 milions d'euros són per finalitzar l'AVE Madrid-Alacant-Múrcia. Afegim-hi els 107 milions d'euros per a l'extensió del trajecte Madrid-Almeria. Això sí, sense plans temporals per connectar tots aquests traçats amb el corredor mediterrani al nord de València. Altres partides destacades són els 307,5 milions d'euros per a l'AVE Madrid-Bobadilla-Granada (sense previsió d'extensió cap a Almeria, ni falta que fa), i els 50 milions d'euros per al corredor Algesires-Antequera-Madrid. Si hi sumem altres partides menors, obtenim 802 milions d'euros per al corredor Madriterrani; és a dir, el 60% de la inversió anunciada com a corredor mediterrani. Sense sorpreses; ja fa anys que anem així.

Més paradoxes. Fa tot just dues setmanes la ministra Pastor va anunciar que -"atesa la manca de recursos"- permetria la construcció d'un enllaç ferroviari entre Barcelona i la T1 del Prat si hi ha inversors privats disposats a invertir i finançar-lo amb ingressos dels usuaris. I ara s'anuncia una inversió pressupostària per a una llançadora de l'AVE de Madrid a Adolfo Suárez-Barajas. Alguns segueixen sense entendre que una millora de l'accés ferroviari a l'aeroport de Barcelona beneficia només els usuaris locals, mentre que una millora de l'accés a Barajas beneficia tots els espanyols, per ser capital. Per això és més digna de finançament pressupostari...i ja en són...

Això de Foment il·lustra des de fa molt el que suposa tenir unes institucions que ens tracten com a súbdits. No només pel que fan; encara més, perquè ens ho expliquen com si estiguéssim eternament privats de raciocini.