Seguin, si us plau

07/10/2017 00:58 | Actualizado a 07/10/2017 03:12

Fa una setmana em preguntava en aquesta mateixa pàgina qui era més ingenu: si els que creien que la Generalitat, amb una minsa majoria parlamentària i el suport de part de la ciutadania de Catalunya, podria fer front a la poderosa maquinària de l’Estat, o els que creien que amb les decisions del Tribunal Constitucional, les actuacions judicials i la policia n’hi hauria prou per evitar que els ciutadans que ho desitgessin votessin en el refe­rèndum.

Ara ja ho sabem. No hi va haver un referèndum amb garanties plenament homologables, i si algú creu que això és un mer tecnicisme i tracta d’actuar com si ho fos s’equivocarà. Però hi va haver alguna cosa bastant semblant, amb urnes, paperetes, un cens universal no sé si gaire estricte i una votació que mostra la voluntat d’una part molt important dels ciutadans d’expressar el seu parer i –com a mínim– de replantejar de dalt a baix les relacions amb la resta d’Espanya.

Hi va haver també greus abusos policials, com han testificat totes les pantalles d’Eu­ropa. La Constitució del 1978 ha emparat els millors anys de la història contemporània d’Espanya i de Catalunya. En aquestes pàgines no m’he cansat de repetir-ho, perquè crec que és bo que no perdem la perspectiva. Però en el seu nom es van cometre diumenge passat uns excessos que ens avergonyeixen a tots i que, fet i fet, no van aconseguir evitar la votació. Va ser un fracàs monumental de la política i un fracàs de l’Estat, l’autoritat del qual es qüestionada seriosament a Catalunya.

Ara totes dues parts semblen disposades a doblar l’aposta, i de nou cal preguntar-se qui és més ingenu: si els que creuen que una declaració d’independència canviarà la situació i permetrà al Govern de la Generalitat separar Catalunya d’Espanya, o els que pensen que l’aplicació de l’article 155 aconseguirà restablir plenament l’ordre constitucional.

La declaració d’independència, després d’una votació sense les necessàries garan­ties en la qual –per les raons que siguin– no hi va participar més de la meitat del cens, ¿quin suport rebria de Brussel·les i de les cancelleries de països sense el reconeixement dels quals és impossible que comenci a caminar una Catalunya independent? Probablement, cap. Si la Generalitat fa aquest pas, serà un acte va, inútil, perquè no canviarà res.

Aquest pas, però, pot costar molt car. Pot provocar detencions i conduir a la sus­pensió de l’autonomia. Fora d’Espanya, tirarà per la borda la pàtina moral guanyada amb els cops de porra de diumenge i donarà la raó als que sostenen que un govern que, en una democràcia, se situa fora de la llei no mereix cap mena de suport. I, sense suport fora d’Espanya, ¿quin futur té la causa independentista?

Al seu torn, la suspensió de l’autonomia mitjançant l’aplicació de l’article 155 ¿aconseguirà de debò que els milions de ciutadans que diumenge passat van mostrar la seva voluntat de decidir el futur de Catalunya o que dimarts van expressar als carrers la repulsa per l’actuació policial acceptin de bon grat sotmetre’s a la legalitat constitucional, com si no hagués passat res?

L’Estat disposa de mitjans per imposar-se, sens dubte. Però ¿està en condicions d’utilitzar-los? Un Estat que no pot desallotjar edificis en mans de col·lectius okupes, ¿aconseguirà de debò parar els peus a l’independentisme? ¿Com? ¿Processant tot el Govern i centenars d’alcaldes i dirigents independentistes, assumint el control de la Generalitat i tancant TV3 i tot el que calgui, com demanen alguns? ¿A quin preu?

Les raons d’una banda són clares: en una democràcia l’Estat de dret no pot donar el seu braç a tòrcer, perquè si ho fa hi perdem tots. Les raons de l’altra també ho són: en una democràcia, no es pot desatendre la voluntat majoritària dels ciutadans. Una part sosté que no hi ha legitimitat sense legalitat i l’altra que no hi pot haver legalitat sense legitimitat. I no ens movem d’aquí.

És molt dubtós que una part aconsegueixi imposar-se a l’altra sense un cost molt alt per a tothom. El camí de destrucció mútua en què s’han embarcat condueix a un negre carreró sense sortida. Hi ha un punt més enllà del qual les emocions agafen les regnes i ja ningú no té raó. Però el conflicte té solució política, perquè si totes dues parts renun­ciessin a derrotar l’altra, molts catalans acceptarien un pacte raonable, probablement la majoria.

Dimecres vaig preguntar a un taxista com veia la cosa. Ho faig sovint, perquè els taxistes transmeten amb gran fidelitat, i de vegades amb molta gràcia, el sentir del carrer. L’home no ho va dubtar. “Molt malament –va dir–. Quan els que ho han de resoldre no volen seure a parlar, mal assumpte”. Tenia raó. Els nostres polítics, els d’aquí i els d’allà, han de pensar bé què fan. Napoleó deia que, en un escenari teatral, dos homes drets fan intuir una tragèdia. Si s’asseuen, en canvi, la trama deriva cap a la comèdia. Cal suplicar-los que seguin, i ja sé que una part hi està més disposada que l’altra.