POLÍTICA
MADRID - 7 novembre 2016 8.18 h

El president de Catalunya Acció declara aquest matí per la xiulada a l'himne espanyol durant la final de la Copa del Rei del 2015

EUROPA PRESS - MADRID

El jutge instructor de l'Audiència Nacional Fernando Andreu ha citat a declarar aquest dilluns, en qualitat d'investigat al president de Catalunya Acció, Santiago Espot, per promoure la xiulada a l'himne nacional el 30 de maig de 2015 durant la final de la Copa del Rei.

La compareixença tindrà lloc a partir de les 11:00 hores, després que la Secció Tercera de la sala penal obligués Andreu a investigar aquest succés ocorregut en el partit que va disputar el Futbol Club Barcelona i l'Athletic Club de Bilbao al Camp Nou i que va estar presidit pel Rei Felip VI.

El magistrat instructor va decidir arxivar la investigació el mes de maig passat perquè els fets van ser “idèntics o gairebé afins” als quals van passar en 2009, quan hi va haver una altra xiulada a l'himne d'Espanya en presència del Rei i amb la participació dels mateixos equips, i el procediment va ser arxivat amb el suport del fiscal.

Tot i això, la Secció Tercera de la sala penal va obligar Andreu a continuar amb la investigació de la possible comissió d'un fet delictiu i les persones que el van portar a terme, estimant així el recurs que presentat per la Fiscalia, al qual es van adherir Manos Limpias i el partit polític VOX.

Els magistrats Alfonso Guevara, Antonio Díaz Delgado i Fermín Echarri van explicar llavors en la seva sentència que l'”ambient institucional respecte a la independència de Catalunya en 2009, és molt diferent de la de 2015”. “Només fa falta veure com a fet notori els esdeveniments i les decisions polítiques dels òrgans de govern de Catalunya que s'han adoptat en els últims dos anys en ordena a aconseguir la independència de Catalunya respecte a Espanya”, afirmen.

Dit això, exposaven que “no pot compartir-se la vexació als símbols de la nació espanyola i al cap de l'Estat d'una manera planificada” com ha succeït amb la xiulada, que la Fiscalia va qualificar de “massiva i col·lectiva”.

El tribunal afegia que es van aprofitar la publicitat dels mitjans de comunicació que cobrien el partit per “potenciar el desig de menysprear a Espanya tant a l'àmbit nacional com internacional, el que comporta una situació desproporcionada que excedeix d'una mera situació desagradable”.

Per aquesta raó, la Sala penal va ordenar investigar l'esmentada planificació, així com la circumstància que a l'entrada de l'esdeveniment esportiu es repartissin xiulets entre els assistents per “magnificar” l'acte “lesiu”, doncs això redundaria en una “voluntat coordinada cap al menyspreu als símbols d'Espanya”.

Els magistrats s'alineaven amb la posició de la Fiscalia, que ha considerat que els actes executats amb una “desproporció no justificada” per a la defensa de les idees, van obeir a un pla “determinat i premeditat” per ofendre i menysprear al cap de l'Estat i a l'himne nacional.

La Fiscalia ha considerat que els xiulets de la final del torneig poden tipificar-se a l'article 490.3 del Codi Penal, que castiga les injúries al Rei a l'exercici de les seves funcions amb una pena de sis mesos a dos anys de presó si fossin greus, i amb una multa de sis a 12 mesos en cas de no ser-ho.

Segons la seva opinió, la xiulada constitueix també el delicte previst a l'article 543 del Codi Penal, que castiga les “ofenses o ultratges a Espanya, a les seves comunitats autònomes o als seus símbols o emblemes, efectuats amb publicitat”, amb una multa de set a 12 mesos de presó.