POLÍTICA
MADRID - 7 desembre 2016 2.00 h

Rajoy admet ara part dels 46 punts de Puigdemont

 L'executiu espanyol vol usar el document del president com a base per a una negociació per contraposar inversions a la petició de referèndum

 La Moncloa obrirà l'aixeta als propers comptes

MONTSE OLIVA - MADRID

L'executiu espanyol està desplegant una forta ofensiva per estovar les posicions “maximalistes” de la Generalitat i la clau la tenen els 46 punts que Carles Puigdemont va deixar sobre la taula de La Moncloa el passat mes d'abril. Si fa poc temps Mariano Rajoy va despatxar de qualsevol manera les 23 qüestions que havia plantejat l'anterior president Artur Mas, ara des del gabinet popular consideren assumibles un bon grapat –sense concretar-ne la xifra ni el contingut– de les reivindicacions de l'actual cap del govern català i, de fet, algunes reclamacions d'inversions apuntaven que es veuran reflectides als pressupostos de l'Estat que s'estan elaborant.

En una conversa informal amb periodistes amb motiu de la celebració de la diada de la Constitució –a la qual no hi van assistir ni ERC ni PDECat ni en Comú– la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría deixava entreveure que el gros de les eventuals cessions es traduirà en invertir en alguns sectors que han estat al centre de la polèmica social –com per exemple, el desgavell diari al servei de rodalies– amb el benentès que recordava que després d'una primera legislatura econòmicament “molt crítica”, a l'actual és possible començar a obrir l'aixeta estatal per fer front a alguna reivindicació s que requereix una forta despesa.

Sense referèndum

L'accent de la negociació que encetarà Sáenz de Santamaría amb el vicepresident Oriol Junqueras i seguirà amb Rajoy i Puigdemont PP se situa només en la part de les reclamacions de l'àmbit del benestar social i infraestructures –i fins i tot no descarten afluixar el setge al model d'immersió– però segueixen advertint que La Moncloa no té intenció d'obrir ni una petita escletxa per encabir-hi assumptes de l'àmbit polític, com ara el referèndum o avenços en una major descentralització fiscal.

També des de l'executiu espanyol se suggereix que s'intentarà oferir una imatge de relaxació pel que fa a la persecució judicial dels darreres temps. Això sí, els mateixos interlocutors afegien que “la llei està per complir-la; tothom hi estem obligats” i, en aquest sentit, tot fa preveure que l'ofensiva als tribunals es reactivarà amb força a mesura que el Parlament vagi avançant en la desconnexió i el concreti el referèndum.

El paquet de greuges de Puigdemont formarà part de la reunió que en un futur mantindrà amb Rajoy. Però, prèviament, Sáenz de Santamaría vol avançar en algunes qüestions amb Junqueras, en una trobada que se celebrarà a Barcelona i que tampoc encara no té data, però que podria ser abans de Nadal. L'objectiu de la vicepresidenta en aquesta segona legislatura és que a mig i llarg termini l'executiu espanyol acabi formant part “del paisatge” català, incidia. Avui mateix, es desplaçarà a Barcelona per mantenir diverses reunions de caràcter privat amb representants del sector empresarial i social per presentar-los el que volen anomenar com a “operació diàleg”.

Un segon objectiu a curt termini –i que es podria materialitzar en la reunió Santamaría-Junqueras– és intentar arrossegar Puigdemont a la conferència de presidents autonòmics que Rajoy convocarà al gener. Si bé el dirigent català ha declinat participar-hi, des de La Moncloa s'apunta que s'oferirà una agenda de treball farcida d'assumptes que interessen a Catalunya, defugint que tot plegat quedi com una simple cita protocol·lària.

LES FRASES

No és el moment de frivolitzar ni de plantejar segons quines històries envers la Constitució
Mariano Rajoy
PRESIDENT DEL GOVERN ESPANYOL
No tindria sentit que una Constitució que és de tots fos substituïda per una pensada només per alguns
Ana Pastor
PRESIDENTA DEL CONGRÉS
Des del punt de vista polític i jurídic hi ha una sola nació sobirana perquè hi ha una única ciutadania
javier Fernández
PRESIDENT DE LA GESTORA DEL PSOE ORGANITZACIÓ DE PODEM
Les diverses nacionalitats han de poder dir com volen articular-se a l'estructura del país
Pablo Echenique
SEC. D'ORGANITZACIÓ DE PODEM

Desinterès davant un debat constitucional inevitable

Davant l'evidència que aquest cop el PP no podrà impedir que s'obri una subcomissió al Congrés per discutir sobre una eventual reforma de la Constitució, Mariano Rajoy va aprofitar que ahir se celebrava el 38 aniversari del text legal per deixar clar el desinterès del seu grup a tocar-ne ni una coma. Però ahir la cúpula del PP i de l'executiu espanyol no es van limitar a alertar sobre la impossibilitat d'obrir el meló de la reforma per encabir-hi les aspiracions sobiranistes –i en aquest punt té el suport del PSOE i de Ciutadans– sinó que també avisava sobre els perills de sotmetre a referèndum qualsevol canvi. L'efecte Renzi planava sobre la commemoració del text que se celebrava al Congrés i, de fet, el PP insistia a expressar el seu temor que la consulta es converteixi en una mena de càstig a l'actual arquitectura institucional, sobretot perquè Podem ha avisat que plantejaria la celebració del referèndum encara que per l'abast de la reforma ni tant sols el fes necessari. El refredament de Rajoy a les expectatives de que en aquesta legislatura es resolgui la reforma que reclamen –amb molts matisos i diferències de contingut– bonapart dels partits del Congrés coincideix amb l'escàs entusiasme que, de portes endins, demostren els socialistes, que a hores d'ara tenen suficients fronts oberts per no voler-hi afegir el del debat del model territorial.