POLÍTICA
GIRONA - 8 maig 2016 2.00 h

Quatre diputats defensen el caràcter mobilitzador de l'ANC

 Salellas (CUP) insta l'entitat a no ser la “crossa” de cap partit i li critica posicions properes a Junts pel Sí

 La consellera Dolors Bassa diu que el govern destinarà més de 600 pisos a acollir refugiats

JORDI FERRER - GIRONA

Quatre diputats gironins del Parlament van participar ahir a Girona i van defensar el caràcter mobilitzador de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). Lluís Llach, Dolors Bassa, Anna Caula (Junts pel Sí) i Benet Salellas (CUP) van coincidir a reivindicar que la societat civil és i serà útil en el procés de desvinculació de l'Estat espanyol.

El debat participatiu El Parlament a casa, organitzat per l'ANC, va permetre copsar els ànims de persones vinculades a assemblees territorials de l'entitat i ciutadans del carrer, i alhora conèixer el punt de vista de tres diputats i una consellera. El representant de la CUP, l'advocat Salellas, va assegurar que “quan la societat civil deixi de fer pressió, el procés estarà mort”.

L'ANC, “un actor”

Les tibantors entre la CUP i l'ANC van aflorar en el debat d'ahir al migdia. Salellas defensa la desobediència i la tensió constant entre els governs d'Espanya i de Catalunya. Però el diputat cupaire va criticar algunes preses de posició de l'ANC després de les eleccions del 27 de setembre del 2015 (i quan s'intentava investir president). “S'ha volgut utilitzar l'ANC amb finalitats partidistes, i ha quedat decantada cap a una banda del procés constituent [Junts pel Sí]. L'ANC ha de ser un actor polític i no la crossa d'un grup polític.”

El representant de la CUP va assenyalar que “va molt bé que la gent del carrer s'inquieti” sobre la velocitat del procés. La seva posició no va coincidir amb la del diputat de Verges Lluís Llach, el president de la Comissió d'Estudi del Procés Constituent. “La comissió és d'estudi i no pot legislar”, va precisar. “El temps polític no té res a veure amb
el temps social, però som allà on hem de ser”, hi va afegir. I va dir que el plat s'havia de coure “a poca temperatura”, en al·lusió als cuiners Roca.

Llach va encapçalar la llista de Junts pel Sí per Girona el 27-S. Va defensar que l'ANC tindrà un paper “clau” en el procés constituent. “Un paper mobilitzador, igual que poden fer els ajuntaments.” La número 2 de Junts pel Sí per Girona, Anna Caula, va voler animar els assistents recordant el camí fet.

Feina amb discreció

L'antiga secretària general de la UGT a les comarques gironines, Dolors Bassa, és ara la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies. Ahir a Girona, la responsable de l'acció social de la Generalitat va recordar que el govern ha estat actiu a l'hora de posar les eines per acollir refugiats que fugen de països de l'altra banda del mar Mediterrani. “Estem fent coses, però no es pot comunicar en tot”, va explicar Bassa.

La consellera va assenyalar que la Generalitat treballa per disposar de més de 600 pisos arreu del país per acollir d'aquí a uns mesos unes 4.500 persones refugiades. El govern podria expedir “carnets per a gent en situació extrema”, sobretot persones malaltes o joves que s'hagin de desplaçar per raons d'estudis. La diputada va fer aquestes afirmacions després que una assistent al debat critiqués que l'ANC no havia donat suport als càrrecs electes investigats pel govern espanyol i no havia estat al costat dels refugiats.

LES FRASES

Hem fet un exercici polític de primer nivell i de màxima qualitat: un president de CDC amb el suport d'un grup polític anticapitalista

Benet Salellas
DIPUTAT DE LA CUP
Ja hi ha l'acord fonamental per a l'inici del procés constituent. Ara falta que sigui
de la màxima
qualitat possible

Lluís Llach
DIPUTAT DE JUNTS PEL SÍ
[A la CUP] No cal que demà ho canviem tot. Però ja va bé que ens feu pressió [a Junts pel Sí]

Dolors Bassa
DIPUTADA I CONSELLERA DE TREBALL, AFERS SOCIALS I FAMÍLIES