SOCIETAT
CONSTANTÍ - 8 setembre 2017 2.00 h

La impremta de Constantí continua en el punt de mira

 La Guàrdia Civil va fer escorcolls durant més de 24 hores en vehicles de treballadors que sortien d’Indugraf Offset, on s’haurien imprès paperetes de l’1-O

 L’empresa va treballar amb normalitat

INFOCAMP/ AGÈNCIES - CONSTANTÍ

L’advocat de la impremta Indugraf Offset, situada al polígon industrial de Constantí (Tarragonès), Tomàs Gilabert, abandonava la seu de l’empresa després d’esperar durant onze hores un possible escorcoll de la Guàrdia Civil del qual no en tenia cap constància. En el moment del tancament d’aquest rotatiu, les patrulles de la Guàrdia Civil acumulaven més de 24 hores custodiant les entrades de la impremta i escorcollant els vehicles dels treballadors que entraven i sortien de la impremta on s’haurien pogut imprimir exemplars del document Llista numerada de votants del referèndum de l’1-O. Segons publica el digital La República, la Guàrdia Civil no descarta la possibilitat de fer nous registres en dues impremtes més del Vendrell (Baix Penedès) i de Mollerussa (Pla d’Urgell), on suposadament també s’hi hauria pogut imprimir material relacionat amb el referèndum.

La presència de la Guàrdia Civil a la impremta va ser motivada perquè la fiscalia de Tarragona va demanar al titular del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona, encarregat d’investigar els preparatius del referèndum de l’1-O. La fiscalia sospita que s’estarien imprimint actes d’escrutini per a la jornada del referèndum. De fet, el mateix fiscal general de l’Estat va reconèixer que s’havien donat instruccions perquè les fiscalies catalanes, amb el suport de la policia judicial –Guàrdia Civil, Policía Nacional o Mossos d’Esquadra– investiguessin les actuacions per a l’organització del referèndum, que podrien ser constitutives dels delictes de desobediència, prevaricació i malversació de fons públics. També es va assegurar que es cursarien “les ordres oportunes perquè la policia judicial intervingui efectes o instruments per preparar o celebrar el referèndum”.

Mentre els agents feien registres dels vehicles dels treballadors i el personal que entrava i sortia de la impremta, fonts de l’empresa asseguraven que la impremta va estar treballant amb tota normalitat, malgrat la presència policial a l’exterior de les seves instal·lacions i l’expectació mediàtica que va atraure més d’una vintena de periodistes.

La CUP dona paperetes

L’anècdota del dia es va produir cap al migdia, quan una vintena de càrrecs electes i militants de la CUP de la demarcació de Tarragona van acostar-se a Constantí per lliurar en mà paperetes de l’1-O a la Guàrdia Civil. Les regidores de Tarragona i Reus, Laia Estrada i Marta Llorens, van demanar pel cap de l’operatiu, a qui li van donar un plec de butlletes perquè les fessin arribar als seus caps. Els cupaires van demanar als agents que “deixessin de molestar” els treballadors ara que ja tenen les paperetes que buscaven.

A la tarda, un grup de veïns de Constantí es va reunir a les portes de la impremta per demanar “llibertat de vot i democràcia”. Els manifestants van demanar als agents que deixessin tranquils els treballadors de l’empresa.