LA CRÒNICA

El 012 i la pregunta del milió

08/10/14 02:00 DAVID MARÍN
Dues dones registrant-se per a la consulta, ahir al Palau Robert de Barcelona Foto: JOSEP LOSADA.
Notícies de ...

Al final de l'astut anunci sobre la suspensió cautelar de la campanya, la Generalitat convida a qui vulgui més informació a trucar al 012. I resulta que després de centenars de tertúlies sobre el tema, debats de televisió i converses de bar, un servidor encara en té unes quantes. La meva amiga Mònica, que aquells dies serà de viatge, podrà votar? Què ha de fer la Loredana, una veïna romanesa del poble que va aprendre en català en temps rècord, per tal de votar a la consulta? I el Josep, el meu amic de l'institut que fa anys que viu a Madrid i que sempre que hi vaig em porta a fer un beure al castís i encantadorament ranci cafè Gijón? Ell podrà votar? I la pregunta del milió, és clar: votarem, aquell dia? Truquem al 012.

Em saluda una veu enregistrada amb l'avís que “per una parada tècnica, el temps d'espera del servei pot ser superior a l'habitual”. Tot seguit, una peça de piano que no identifiquem ens submergeix en una vaga malenconia: la parada tècnica és una metàfora de la irrupció del Constitucional? Què vol dir que el temps d'espera serà superior? Es refereix a l'espera per votar?

Finalment, una operadora real ens atén. Li explico el motiu de la trucada. “La consulta del 9 de novembre? Un moment, si us plau, li passo un agent especialista en la consulta.” Quan sento això, he d'admetre que sí, és clar, té tot el sentit del món: amb tots els fiscals de l'Estat a l'espera que algú cometi un pas en fals amb la consulta per empaperar-lo a ell i a tot el procés, el 012 té agents especialistes per respondre sense trepitjar el camp de mines legal en què l'Estat vol convertir el 9-N.

Espero ansiós el meu agent especialista, però una altra veu enregistrada m'adverteix: “Tots els agents estan ocupats, l'informem que el temps d'espera pot ser de dos a tres minuts”. Recordo que temps enrere n'hi havia que deien que, en realitat, tot això de la independència només interessava a quatre gats. Deu ser que tots quatre estan trucant al mateix moment que jo. Per fer l'espera més distreta, el 012 connecta amb Catalunya Informació. La guerra a Síria, l'Estat Islàmic, refugiats kurds. Tot amb l'espantosa serenitat asèptica de les notícies sobre barbàries llunyanes. La notícia següent és l'ebola detectat a Madrid. Ai. En el moment en què ja estic disposat a admetre que, ben mirat, a Catalunya tampoc no estem tan malament, es talla la retransmissió i m'atén la María José, l'agent especialista en el 9-N.

Penso en la Mònica, la Loredana, en Josep. El proper cop que els vegi em podré fer l'interessant responent-los exactament què han de fer si volen votar el 9-N. Perquè es votarà, oi? La María José m'ho explica pas a pas: la Mònica ha de presentar per e-mail una presol·licitud a la comissió de control de la consulta: ccontrol@gencat. Allà li diran en quina oficina de la Generalitat podrà entregar el vot anticipat, entre el 20 i 25 d'octubre. I hi és a temps, d'inscriure's? “Arran de la suspensió cautelar, els terminis que hi havia previstos ja no són vigents, i encara s'hi és a temps”. Això també val per la Loredana, si vol votar. Ahir acabava teòricament el termini per als estrangers, però com que tot està suspès, la fi del termin, també. Qui ho té més magre és el Josep: els catalans residents de forma permanent en altres punts de l'Estat tenien de termini fins al 26 de setembre.

La María José ha estat tan pacient i precisa, quan abans de penjar se'ns demana que en valorem l'atenció, hi marco la màxima. El 012 respon els dubtes com si la consulta estigués efectivament a tombar de carrer.

Però, ho està? Quin oblit! Les respostes eren tan segures que no ho hem posat en dubte. Marquem de nou el 012. Superem els enregistraments previs, preguntem pel 9-N, esperem uns minuts, ja que la María José i la resta d'agents especialitzats tornen a estar ocupats amb els quatre gats que s'interessen pel tema, fins que rebem resposta a la pregunta del milió: Es farà? “La intenció del govern és celebrar la consulta i per això ha presentat un recurs a la suspensió cautelar que ha dictat el TC a instàncies del govern espanyol”, ens diu lacònicament la nova agent. Ja, però... i si el recurs no prospera? “De moment, el govern ha presentat el recurs per poder-ho fer”.

Abans de penjar miro de posar-la a prova amb més qüestions: i jo, que sóc del poble tal, se sap on votaré? “El local de votació dependrà si el seu Ajuntament hi posarà facilitats o no, la llista es publicarà el dia 12”. Si finalment es fa la votació, clar.

La pregunta del milió no té resposta. Però hi ha un milió de petites respostes que hi apunten.

Darrera actualització ( Dimecres, 8 d'octubre del 2014 02:00 )