El Congrés rebutja demanar que s'aixequi el vet al 9-N

PP, PSOE i UPD voten en contra d'una proposició no de llei d'ERC que reclamava la retirada dels recursos d'inconstitucionalitat

Bosch reitera a l'hemicicle que el 9-N “els catalans anirem a votar”

08/10/14 02:00 MADRID - MONTSE OLIVA
Alfred Bosch, portaveu d'ERC al Congrés, ahir durant la seva intervenció Foto: BALLESTEROS / EFE.

Les forces majoritàries del Congrés van tornar a unir la seva força numèrica per rebutjar els arguments dels partits pro consulta perquè es demani al govern espanyol que aixequi el vet al 9-N. El grup d'ERC havia defensat una proposició no de llei reclamant la retirada dels recursos d'inconstitucionalitat plantejats per Mariano Rajoy contra la llei del Parlament i contra el decret firmat pel president Artur Mas avisant, això sí, que els entrebancs judicials no impediran que en la data establerta els catalans es dirigeixin a les urnes “en una jornada festiva i serena”, garantia el portaveu Alfred Bosch.

La seva reclamació per frenar en sec el setge judicial només va trobar ressò en els grups de CiU, de l'Esquerra Plural (IU, ICV, EUiA i CHA) i del PNB, així com entre els representants d'Amaiur, Geroa Bai, BNG i Compromís, mentre que PP, PSOE, UPD i UPN van rebutjar la iniciativa, reproduint-se la correlació de forces que el 8 d'abril passat ja van dir no a la cessió de les competències estatals a Catalunya per poder celebrar el referèndum.

Així, els arguments de la dirigent del PP Àngels Esteller eren els mateixos de fa mesos: no hi haurà consulta perquè la llei ho impedeix i l'obligació de Rajoy és fer-la complir, mentre exigia als grups pro consulta que deixin “d'enganyar i dividir” els catalans. Per part del grup socialista, la diputada Meritxell Batet va preferir carregar la responsabilitat tant en el PP per haver tensat les relacions per un grapat de vots, com en els partits catalans per voler votar “de manera no democràtica”. La dirigent del PSC va emprar el CEO, recordant que assenyala que el 70% de catalans també se senten espanyols, per afegir que amb el 9-N el que s'ofereix als catalans no és escollir, “sinó que renunciem a la nostra identitat plural”.

Prèviament, tant Montserrat Surroca, de CiU, com Joan Coscubiela, d'ICV, havien anunciat el seu suport a la iniciativa d'ERC tot insistint que els intents de Rajoy per aturar el 9-N no impediran que es mantingui el sentiment majoritari a favor del dret a decidir. Surroca, doncs, es lamentava que se segueixi responent al clam ciutadà “amb un monòleg jurídic”, mentre coincidia amb Coscubiela a denunciar l'ús del Tribunal Constitucional segons la conveniència del PP i el fet que Rajoy avanci una sentència abans que la institució es pronunciï.

Per vostès, senyors d'ERC, la llei de consultes sembla que només serveix per celebrar el 9-N
Meritxell Batet
DIPUTADA DEL PSC
Votar és el correcte en democràcia, obstaculitzar la votació no és gens correcte
Alfred Bosch
PORTAVEU D'ERC
Aquesta instrumentalització política que es fa del TC genera desconfiança
Montserrat Surroca
DIPUTADA DE CIU
Catalunya és Espanya, i vostè deixi de somiar que el 9-N hi haurà un referèndum
Àngels Esteller
DIPUTADA DEL PP
Farem tot el possible perquè s'exerceixi el dret a vot amb les garanties democràtiques
Joan Coscubiela
PORTAVEU D'ICV
Darrera actualització ( Dimecres, 8 d'octubre del 2014 02:00 )