L’Espanya dels pingüins

Madrid
08/10/2017 01:57 | Actualizado a 08/10/2017 01:58

L’ Espanya dels pingüins va sortir ahir, per fi, al carrer. A Madrid eren milers, concentrats a la gran plaça Cibeles, davant l’Ajuntament. Eren molts més del que s’esperava d’una convocatòria per internet sorgida fa tot just una ­setmana. Van aconseguir una foto imponent, que aviat va ser minimitzada pels mitjans ofi­cials. A Barcelona van omplir la plaça Sant Jaume. També van ser presents en altres ciutats. “Parlem!”, cridaven els pingüins, vestits amb samarretes blanques. Sense banderes. Tot va néixer d’una pancarta ­penjada al balcó d’una petita agència de publicitat de la Gran Via madrilenya amb el lema “ Parlem!”.

L’ Espanya dels pingüins surt finalment al carrer. No sé si és un bon auguri, o el senyal que ja està tot perdut. No ho sé. Escric aquestes línies amb una certa emoció, ja que fa onze anys vaig publicar un llibre, el meu primer llibre, en què manllevava de la tràgica Iugoslàvia la metàfora dels pingüins. La , es titulava. A Iugoslàvia anomenaven pingüins els ciutadans que preferien inscriure’s com a iugoslaus al seu passaport, en comptes de consignar-se com a eslovens, serbis, croats, bosnians, montenegrins o macedonis. Molts eren fills de matrimonis mixtos i no volien escollir entre el pare i la mare. D’altres, simplement, se sentien més còmodes en la supranacionalitat. D’altres potser creien que l’invent del mariscal Tito, la República Federativa Socialista de Iugoslàvia, independent de Moscou i de Washington, tenia un llarg futur al davant. Eren una minoria, tot just arribaven al deu per cent. Van ser arrasats quan tot es va encendre.

Aquella complexa Iugoslàvia era un accident geoestratègic que no interessava els poders occidentals després de la implosió de la Unió Soviètica. Van deixar que esclatés, després es van alarmar per la magnitud de l’incendi, i després es van repartir les zones d’influència. Eslovènia és molt austríaca. Croàcia, molt catòlica i ben disposada amb Alemanya. La trinxada Bòsnia i Hercegovina ha quedat reduïda a un munt de cantons, amb Turquia molt present en la islamitzada Sarajevo. Montenegro és una colònia russa a la Mediterrània, després d’haver estat festejada per Itàlia. Sèrbia, eslava, ortodoxa, orgullosa i aïllada, es recupera lentament dels seus traumes. Els dirigents serbis van ser dolents, però no els únics dolents. Kosovo, albanesa, s’ha convertit en la principal base militar dels Estats Units a l’ Europa de l’Est. L’amanida Macedònia, mig eslava, un quart albanesa i un altre quart molt diversa, encara es pregunta quin miracle va evitar que fos arrasada per la guerra.

Manifestants vestits de blanc ahir a la plaça Cibeles de Madrid
Manifestants vestits de blanc ahir a la plaça Cibeles de Madrid (EFE)

També hi ha pingüins a Espanya. També a Catalunya. Ahir molts d’ells van sortir al carrer. Són pingüins diferents dels del mar Adriàtic, ja que l’enciclopèdia ja ens adverteix que aquest grup d’ocells marins té fins a divuit espècies diferents. El pingüí espanyol es declararia nacional-espanyol al seu passaport, però es mostra tolerant davant dels que preferirien fer constar una altra nacionalitat. No vol la independència de Catalunya, va tenir molts dubtes sobre la legitimitat del referèndum de diumenge passat, però es va indignar quan va veure les imatges de les càrregues policials. No vol viure en un país en què les grans controvèrsies es resolguin a garrotades. I ara tem que tot el que està passant, acabi amb una deriva autoritària de l’ Estat, amb l’excusa de l’article 155, o del 116 (estats d’alarma, excepció i lloc). Tem veure l’exèrcit desplegat a Catalunya. Dorm malament pensat en aquesta possibilitat. Està angoixat.

El pingüí de Catalunya segurament aquests dies se sent una mica més català que espanyol, –una mica més, no molt més–, potser va anar a votar, va participar en l’ aturada de dimarts i va anar a les manifestacions de protesta. Està enfadat, però no vol saber res de declaracions unilaterals d’independència. Està angoixat. També dorm malament. Tem que les coses acabin molt malament. El pingüí català ben informat repassa els fets dels últims sis anys i comença a sentir-se molt emprenyat amb els qui van accelerar el motor independentista el 2012 amb l’objectiu principal i gai­rebé exclusiu d’evitar una ­majoria d’esquerres a Catalunya, a conseqüència de les erosions polítiques que provocava la crisi econòmica. “Mai més un tripartit!”, van cridar a la Generalitat quan van veure que l’economia entrava en una crisi profunda.

El primer Artur Masera un merkelià d’or disposat a superar Mariano Rajoy en l’ús de les tisores. Va canviar d’opinió el dia que va haver d’entrar en helicòpter al Parlament per ­esquivar els manifestants del 15- M, que assetjaven el vell arsenal militar de la Ciutadella. Els sondejos començaven a assenyalar una CiU a la baixa. Es va decidir llavors un canvi d’estratègia: el sobiranisme havia d’assolir la màxima intensitat per absorbir les tensions socials. “Quan Catalunya es divideix dramàticament entre dretes i esquerres, les coses van mllt malament”, em va comentar en aquell temps un dels homes de confiança de Mas. Es va impulsar a fons l’ Assemblea Nacional Catalana. La gran manifestació de l’Onze de Setembre del 2012 va resumir tots els malestars i els va sintetitzar en el “ volem decidir”. I aleshores va començar tot. Fins avui.

Els pingüins potser surten en el moment oportú. La manifestació de la gent blanca a Madrid era interessant. Famílies. Gent tranquil·la de Podem –estil Íñigo Errejón–, gent del PSOE, gent de Ciutadans, més d’ Inés Arrimadas . Era la manifestació que podia haver encapçalat Pedro Sánchez, si no estigués aquests dies en arrest domiciliari, sota vigilància dels poders fàctics del seu partit.

Els pingüins s’han educat en democràcia i representen una Espanya perfectament pos­sible. Són més majoritaris del que el soroll eixordador d’aquests dies ens pot fer ­creure.