Ple total a l'acte final organitzat per Ara és l'Hora ahir al vespre a Barcelona: més de 80.000 persones van omplir l'avinguda Maria Cristina. Un acte que va estar marcat per una reivindicació i una petició. La primera, la del poble català, que té dret a votar, tot i que se li prohibeix. La demanda és que es voti demà, i que es faci d'una forma pacífica però sense por. La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, va ser clara: “Votarem perquè ningú decideixi per nosaltres, perquè cap tribunal pot decidir el nostre futur.” I és que va insistir que ningú pot negar el dret de vot ni intentar convertir tot un país en súbdits. Que es voti, en la forma que sigui. Aquesta idea es va repetir en tots els discursos, però Forcadell va disseccionar les diverses opcions. Els que apostaran pel sí i no, perquè volen un canvi. I els que no, perquè ajudaran que els catalans puguin ser més crítics i que ho facin millor. Però l'opció dels ciutadans congregats ahir és la del sí i sí. Perquè això garanteix les necessitats de la ciutadania i les llibertats, assegura el benestar i, sobretot, perquè “no volem ser independentistes, volem ser independents”.
En el mateix sentit es va manifestar la seva companya de viatge, la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals. A banda d'agrair la implicació de la societat civil, va assegurar que aquest 2014 es recordarà en la història, perquè les coses s'han fet com s''havien de fer: “Junts, empenyent cap a un estat lliure.” I diumenge és el colofó, la traca final en què cal implicació i un acte massiu de defensa de la democràcia i dels drets fonamentals. Els esdeveniments dels darrers mesos no van passar per alt, amb un estat impedint el referèndum, però això farà que un acte sense validesa jurídica tingui conseqüències polítiques. “Som un testimoni de càrrec contra un estat que ens ho nega tot. Farem una revolució democràtica”, va concloure Casals.
Al llarg de tot l'acte hi va haver diverses intervencions, una de les més emotives va ser la de Natalie McGarry, del moviment independentista escocès, sobretot perquè fa menys de dos mesos Escòcia va perdre el referèndum. “A Escòcia hem perdut el referèndum per por”, va dir McGarry, que va encoratjar els catalans a no deixar que els passi el mateix. El president del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol, va dir que es votarà “pesi a qui pesi i que ha posat tants obstacles”. També hi havia membres de tots els partits proconsulta.
Per altra banda, ahir es va continuar amb la marató de trucades aleatòries a ciutadans per informar-los d'on i com votar. En la campanya, que acaba avui, s'han fet ja més de 800.000 trucades.