POLÍTICA
Perpinyà - 8 novembre 2015 2.00 h

La CUP amenaça de proposar un candidat alternatiu a Mas

 L'alternativa a la presidència no la presentaran en el primer ple de dimarts, i insisteixen que és JxSí la que ho hauria de fer

 El consell polític ha decidit a Perpinyà abstenir-se el 20-D però podria no fer una crida activa

ALEIX RENYÉ

“Si Junts pel Sí no presenta un candidat alternatiu a Artur Mas per a la investidura, que és la seva responsabilitat, potser ho acabarem fent nosaltres”, explicaven ahir a Perpinyà els diputats de la CUP Benet Salellas i Josep Manel Busqueta. Tanmateix, Salellas descartava, en declaracions a aquest diari, que aquesta proposta alternativa de la CUP “es faci en el ple d'investidura d'aquesta setmana entrant”. La CUP es mostra disposada, fins i tot, a acceptar un candidat de CDC si el seu nom genera consens entre Junts pel Sí i l'independentisme anticapitalista.

“Si no presenten un candidat alternatiu potser ho farem nosaltres”

Homs critica el vet

La resposta del conseller de la Presidència en funcions, Francesc Homs, des de RAC1 va ser advertir la CUP que no pot vetar el candidat de la llista independentista que té més suport quan ja ha fet amb Junts pel Sí el pas que considera més difícil: acordar un document de compromisos del futur govern català.

Aprofitant la Diada de la Catalunya del Nord, el consell polític de la CUP es va reunir a la capital nord-catalana, al mateix temps que la CUP perpinyanesa organitzava un acte al centre de la ciutat amb els diputats Gabriela Serra i Benet Salellas (que no han estat presents en el consell polític), representants de partits independentistes bretons i el col·lectiu de desnonats i sense sostre de la capital nord-catalana. En aquesta ocasió han donat a conèixer un manifest en què s'afirma: “La nostra lluita no s'inscriu en cap marc estatal; reivindiquem la potència d'una acció amb els territoris veïns, sigui amb el conjunt dels Països Catalans, sigui amb els occitans.”

Abstenció pel 20-D

El diputat Busqueta, participant en la reunió, confirmava, sense sorpreses, que “s'ha decidit no participar en les eleccions espanyoles i no fer cap mena de campanya.” Altres participants en la reunió, però, explicaven que “no s'ha aclarit si l'abstenció seria activa o passiva”. És a dir, que la formació podria no fer una crida a l'abstenció i facilitar així que el seu electorat voti alguna de les candidatures que concorreran a les eleccions.

Local dels comunistes

La reunió del consell polític es va fer a la seu del setmanari Le Travailleur Catalan, òrgan de la secció nord-catalana del Partit Comunista francès. El secretari general dels comunistes nord-catalans és Nicolas Garcia, exbatlle d'Elna –on va rehabilitar la Maternitat Suïssa– i responsable de cultura catalana i occitana al Consell Departamental dels Pirineus Orientals, l'equivalent francès d'una Diputació. Garcia i una part dels comunistes nord-catalans, a títol personal, s'han declarat partidaris de l'autodeterminació de Catalunya i han participat en els actes de la sectorial de l'ANC de la Catalunya del Nord.

Pantalla gegant al Parlament

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) instal·laran dilluns una pantalla gegant davant del Parlament perquè la sessió en què s'ha d'aprovar la declaració sobiranista es pugui seguir des de l'exterior de la cambra. Un cop acabada la sessió, Jordi Sànchez, Quim Torra i Carles Puigdemont, presidents respectius de les tres entitats, faran una compareixença davant del públic espectador tenint en compte que hauran seguit la jornada des de la cambra. A la tarda, s'organitzaran concentracions arreu de Catalunya per donar suport a la resolució independentista. Sànchez, ahir, per la seva banda, va fer una crida als diputats a posar-se d'acord com més aviat millor per investir president de la Generalitat.