POLÍTICA
BRUSSEL·LES - 8 desembre 2017 2.00 h

Brussel·les es tenyeix de groc

 Uns 45.000 catalans omplen la capital europea per demanar l’alliberament dels presos polítics i respecte democràtic

 Òmnium i l’ANC reclamen a la UE que forci l’Estat espanyol a iniciar un “diàleg polític”

NATÀLIA SEGURA - BRUSSEL·LES

Si a la Unió Europea encara no li havien quedat clares les reivindicacions que durant set anys centenars de milers d’independentistes han expressat a Catalunya, ahir les entitats sobiranistes van fer una demostració de força sense precedents davant mateix de les seves institucions. Brussel·les va quedar desbordada pels més de 45.000 manifestants que van inundar de groc els carrers del barri europeu. Fins i tot la policia belga va reconèixer que les previsions havien quedat curtes i va haver de modificar parcialment el recorregut de la manifestació Omplim Brussel·les.

Amb anys d’experiència a l’esquena organitzant concentracions massives a Catalunya, en aquest repte fora de casa l’ANC i Òmnium Cultural van sorprendre la bombolla europea coordinant i mobilitzant desenes de milers de persones en unes poques setmanes. Les entitats van emfatitzar sobretot el missatge cap a la UE exigint que “modifiqui la seva actitud” i forci l’Estat espanyol a iniciar el “diàleg polític” que ha de conduir a la “consolidació de la República”, tal com va expressar el vicepresident de l’ANC, Agustí Alcoberro. Davant les recents acusacions del bloc unionista que ha titllat el moviment independentista d’euroescèptic, el portaveu d’Òmnium, Marcel Mauri, va voler recordar que Catalunya és “europeista” perquè mira cap a Europa com a “garantia de diàleg” i per això demana que “reaccioni” quan la democràcia i els drets humans estan “en perill” en un dels seus estats membres.

Bany de masses

Si bé els milers de catalans que van recórrer més de 1.300 quilòmetres sense por del fred i la pluja de la capital belga per exigir respostes a la UE van ser els protagonistes principals de la jornada d’ahir, el president Carles Puigdemont va ser sens dubte el segon protagonista del dia. Acompanyat per la seva dona, Marcela Topor, i visiblement emocionat, Puigdemont va aparèixer al parc del Cinquantenari al voltant de les 11 del matí per afegir-se als manifestants impacients que esperaven poder-lo veure i donar-li la mà després de més d’un mes exiliat fora de Catalunya.

Per una altra Europa

Hores després, i ja per concloure la multitudinària concentració, el candidat de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, es va dirigir al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, per preguntar-li si havia vist mai enlloc del món una manifestació com la d’ahir a Brussel·les per donar suport a criminals. “Potser perquè no som criminals sinó perquè som demòcrates”, va exclamar, en l’acte polític que posava fi a una mobilització històrica. Puigdemont va reclamar una Unió Europea que escolti els seus ciutadans i no només els seus estats, afegint-hi que cal construir una Europa amb “més democràcia, més respecte per a les minories i menys interessos de grups i sectors econòmics lligats a interessos de governants que no es caracteritzen per la seva honestedat”. Malgrat concórrer a les eleccions del 21-D per separat les tres formacions independentistes, fins i tot la CUP, que dimecres encara no havia confirmat la seva aparició a l’escenari, van voler mostrar una imatge d’unitat en les seves denúncies cap a l’Estat espanyol. La número 2 dos de la candidatura d’ERC, Marta Rovira, va acusar l’Estat espanyol de mantenir a la presó el seu candidat a la presidència, Oriol Junqueras, així com Joaquim Forn, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart. Per això, Rovira va voler que Junqueras no fos absent en aquest acte llegint una carta escrita per ell des de la presó. En ella el vicepresident català demanava el vot “per deixar enrere barrots i repressió” i guanyar un futur de “pau, justícia i prosperitat”. Per la seva banda, el regidor de la CUP-Capgirem Vic Joan Coma va deixar ben clar que ells no acaten el 155 “des de la resistència civil i no violenta”. Els anticapitalistes van defensar la construcció de la República des de la “insubmissió” per poder contribuir així a una nova Europa i a una nova Espanya “democràtiques i solidàries” que es construeixin des de la “pau i la fraternitat” i que sigui “pels pobles”.

Record pels presos

Els consellers que van acompanyar Puigdemont a Brussel·les també van intervenir en l’acte final. Antoni Comín va destacar especialment per la seva contundència llençant un missatge el govern de Mariano Rajoy. “Teniu por d’un jutge belga, que us digui la veritat. Esteu aterrats perquè digui que estem perseguits per les idees polítiques i que, per tant, els presos són presos polítics. Teniu por de la democràcia, de les urnes, perquè sou uns franquistes i teniu por de l’estat de dret. Teniu por de Catalunya perquè és un país de demòcrates”, va cridar... Més breus que Comín van ser la resta de consellers que, com tots els qui van parlar des de l’escenari, van exigir l’alliberament dels presos polítics. Així, Meritxell Serret va assegurar que seguiran “endavant perquè hi ha presos polítics que han de ser-ne fora” per “defensar l’interès dels ciutadans”.

LES FRASES

Havíeu vist mai una manifestació com aquesta per donar suport a criminals? Som demòcrates!
Carles Puigdemont
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
Teniu por de la democràcia perquè sou uns franquistes. Teniu por de l’estat de dret
Antoni Comín
CONSELLER DE SALUT
Demanem a Europa que canviï d’actitud. Aviat la bandera blava tindrà una altra estrella, que serà groga
Agustí Alcoberro
VICEPRESIDENT DE L’ANC
Europa hauria de ser garantia de diàleg. Som aquí per demanar que Europa reaccioni
Marcel Mauri
VICEPRESIDENT D’ÒMNIUM CULTURAL

La CE, lluny de la reivindicació sobiranista

Envoltats per milers de catalans enfadats amb la passivitat de la Unió Europea davant dels fets de l’1 d’octubre, les institucions europees no es van poder quedar completament en silenci. Però la resposta a una de les majors concentracions que hi ha hagut a la capital europea en els últims anys va ser tèbia i superficial.

El vicepresident primer de la Comissió Europea (CE), Frans Timmermans, va valorar “l’atmosfera molt positiva” que hi havia ahir als carrers de Brussel·les i va assegurar que els catalans “poden protestar o organitzar-se” si no estan d’acord amb la llei, però va alertar que “no és acceptable ignorar la llei”.

Tot i això, el responsable de drets fonamentals a l’executiu comunitari va voler treure pes a la concentració d’independentistes a les portes de la seu de la UE argumentant que “milions de catalans i espanyols” amb opinions oposades sobre la situació de Catalunya s’han manifestat als carrers de Barcelona. Respecte a les denúncies dels manifestants catalans pels seus presos polítics, Frans Timmermans no va fer cap declaració al respecte i només que afirmar que “l’estat de dret protegeix tothom, sigui de la majoria o de la minoria”.


POLÍTICA
BRUSSEL·LES - 8 desembre 2017 2.00 h

Esclata la bombolla

 La grisa Brussel·les descobreix, sorpresa, com milers de ciutadans li reclamen que freni la repressió policial i judicial de l’Estat espanyol

 Es va canviar el recorregut de la marea groga pel col·lapse que va generar la manifestació

 El govern a l’exili va multiplicar-se perquè milers de catalans els demanaven de fer-s’hi fotografies

LAURA POUS - BRUSSEL·LES
Bèlgica està acostumadaa cimeres de mandataris, però no a concentracions tan massives i pacífiques

Brussel·les és inhòspita, grisa. Com alguns dels euròcrates que hi treballen. Molts ahir observaven, sorpresos, des de les finestres dels seus despatxos, com l’avorrit districte europeu es tenyia sorprenentment de groc. Potser algun, a la planta 13 de la Comissió –la planta posh del Berlaymont, com me la descrivia un periodista britànic quan en parlàvem, on hi ha el restaurant i el despatx de Jean-Claude Juncker–, es va sentir interpel·lat i tot. Vidre enllà, protegits de les inclemències del temps brussel·lès, als líders de les institucions europees segur que els xiulaven les orelles.

Ni la pluja insistent, molesta i freda, ni el vent, ni les baixes temperatures van descoratjar cap dels més de 45.000 catalans, segons la policia belga, que van anar a Brussel·les. “Ni notem el fred, del caliu que hi ha!”, em deia una senyora, en un missatge que repetien tots els catalans a qui preguntàvem per les inclemències del temps.

No es fan 1.300 quilòmetres per reclamar la llibertat dels presos polítics, defensar el govern legítim de Catalunya i exigir a la Unió Europea una resposta al repte actual per després desanimar-se i quedar-se a l’hotel perquè plou. O a la caravana, o al bus. Al parc del Cinquantenari, i a la zona de Merode, on començava el recorregut de la manifestació, hi havia moltes autocaravanes i busos que havien creuat Catalunya i tot França per omplir, també, Brussel·les. Per copsar la magnitud de la manifestació, vaig pujar dalt de tot del majestuós arc del Cinquantenari –on hi ha una de les vistes més privilegiades (i secretes!) de la capital belga. Només hi vam ser, en aquella estona, tres periodistes. Ells dos, estrangers, em miraven curiosos, sorpresos, engrescats i conscients que amb les càmeres estàvem captant alguna cosa que feia anys que no vèiem, a Brussel·les. A baix, un periodista espanyol, aclaparat, em va admetre que potser sí, que s’haurien, almenys, d’asseure a la taula a negociar: “Pero de dónde sale toda esta gente?”, es preguntava.

A la manifestació, groga, plena d’estelades i d’abrics gruixuts, de bufandes, paraigües i, sobretot, molts impermeables, hi havia, com ja és habitual a les cites d’Òmnium i l’ANC, gent de totes les edats i de tots els racons de Catalunya. Gent que hi havia arribat fent escala a Frankfurt, a Amsterdam o a París, gent “de carretera i manta” que m’explicava que havia cantat Els Segadors a les àrees de servei franceses i que ballava animada, sota la pluja, al so de Txarango. L’Omplim Brussel·les va ser literal. Tots els catalans a la capital belga amb qui vaig parlar tenien la casa plena de visitants. I les habitacions d’hotel estaven exhaurides.

Ahir els catalans van demostrar de nou que són els especialistes europeus en manifestacions massives, cíviques i festives, faci calor o caigui el diluvi universal. Els independentistes van desbordar Brussel·les i van col·lapsar el transport públic, obligant a tancar la parada de metro i tren de Schuman, precisament la que queda just davant del Consell Europeu i la Comissió. La policia belga va tallar nombrosos carrers al trànsit, i de fet, el dia abans els treballadors d’institucions europees com l’eurocambra havien rebut un correu electrònic recomanant-los que no anessin a la feina amb cotxe en previsió d’una gran manifestació. Per marxar, l’ANC va haver de tranquil·litzar els participants en la jornada que els avions xàrter no marxarien sense ells. Els que es van quedar a Brussel·les van tornar a omplir la Grand Place i, sobretot, els restaurants de la zona, que van fer l’agost un dijous plujós de novembre.

De fet, l’afluència massiva de gent fins i tot va obligar l’ANC i Òmnium Cultural a canviar l’itinerari de la marxa i modificar també, per raons de seguretat, la ruta de la capçalera on anaven el president, Carles Puigdemont, els consellers a l’exili, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, l’expresident Artur Mas i diversos candidats a les eleccions del 21-D.

Puigdemont, Comín, Ponsatí, Serret i Puig, visiblement emocionats, es van deixar estimar per la multitud, que els aclamava, els saludava, s’hi volia fer selfies i, sobretot, els volia abraçar. Una explosió d’emocions que es fa difícil d’imaginar en qualsevol altra manifestació i que explica, de fet, el complicat context polític que viu Catalunya. “Juncker, havíeu vist mai enlloc del món una manifestació com aquesta per defensar uns criminals?”, va demanar Puigdemont, en el seu discurs al final de la manifestació, a pocs blocs del despatx de la planta 13 del president de la CE. “Potser és que no ho som, de criminals. Som demòcrates!”, va seguir, entre aplaudiments del públic.

Amb els crits de “llibertat per als presos polítics” i “Puigdemont, el nostre president”, els 45.000 manifestants van deixar clar que el silenci eixordador de la Unió Europea en la qüestió catalana els havia dolgut. I molt.

Brussel·les, una capital acostumada als grans actes polítics, a les grans manifestacions i cimeres, ahir va convertir-se en una segona capital catalana, en la Barcelona dels grans 11-S. La política, tan acostumada, a Brussel·les, a fer-se en despatxos, amb homes de negre, ahir es feia als carrers, amb dones, homes, nens, nenes i avis i àvies de groc.

Desenes de bombers catalans, vestits amb uniforme, van anar ahir a donar sang a l’hospital de la Creu Roja de Brussel·les, després de participar en la manifestació.

POLÍTICA
BRUSSEL·LES - 8 desembre 2017 2.00 h

“Europa, reacciona!”

 ambient festiu·

 Famílies amb nens petits, grups i colles van viatjar per carretera i aire a Brussel·les per participar en una manifestació històrica

 Els belgues es miren amb sorpresa la invasió catalana, que va desbordar bars i restaurants

V. G - BRUSSEL·LES

“Quan sigui gran, a escola estudiarà aquesta manifestació de Brussel·les i li podrem explicar que ell hi va ser.” El Marc i la Laura no s’ho van pensar dos cops i, amb el petit Biel de set mesos, van enfilar des de Barcelona cap a la capital belga via... Londres! I després l’Eurostar per no fallar en el que creuen que serà una de les manifestacions històriques dels darrers temps: “Hem de portar el conflicte a Europa perquè s’internacionalitzi, i és important explicar què estem fent aquí avui”, comentava en Marc. “No tinc ni idea del que passarà a les eleccions, però espero que ens en sortim.” “Hem vingut amb avió via Düsseldorf i després tornem des de Colònia; som una colla de quatre avis que hem vingut a lluitar pels nostres drets, per la llibertat i la democràtica”, deia la Consol, de Torelló. “Hem vingut pels nostres fills i nets, perquè tinguin un país millor.” Entre la marea groga que s’escampava ahir al matí pel Parc du Cinquantenaire, feta de famílies amb nens, parelles, grups d’amics i les agrupacions més diverses, com ara una colla de La Vallalta, al Maresme, que van omplir dos autocars per viatjar fins a Brussel·les, també hi havia una família encapçalada per l’àvia, de 88 anys, que, amb bastó, avançava al costat de la seva filla i la neta: “He viscut una guerra i em sembla que hem tornat a a aquella època, per això avui volia venir per recuperar els drets democràtics i també els drets humans, perquè el que està passant, que posin el govern català a la presó, és inadmissible”, va dir l’octogenària. La Maria havia viatjat amb avió, mentre que la resta de la família ho havia fet en cotxe, i la van anar a buscar a l’aeroport. Així, malgrat les baixes temperatures –tres graus positius–, i la fina pluja que queia a estones sobre la zona boscosa de Brussel·les, plena com un ou, regnava el bon ambient i la cordialitat entre els manifestants, que feien fotos, cridaven eslògans, cantaven i avançaven com podien en un itinerari improvisat, perquè la gran quantitat de persones havia fet desbordar les previsions. “És increïble! Mai havíem vist una manifestació tan multitudinària i nosaltres hem vingut per mostrar la nostra solidaritat amb el poble català.” En Wim enarborava, junt amb una colla de flamencs cepats, la bandera del drac blanc sobre un fons negre. “El que està passant a Espanya demostra que no és un país democràtic i l’actitud de Junker deixa palès que Europa està governada per unes elits, no pas pels pobles.”

Bocabadat també estava un escocès que va desplaçar-se expressament a Brussel·les per veure la manifestació: “Estic avergonyit perquè els escocesos no es mobilitzarien en un nombre tan gran, i això demostra el coratge del poble català.” George Kerevan, membre del Partit Nacional Escocès, considera que Europa està trencada: “Països com Catalunya i Escòcia hem d’encapçalar un canvi, ja que assistim a una profunda crisi de valors; tothom s’ha adonat que Espanya no és democràtica, i Europa ha d’escoltar els catalans, tornar a l’esperit dels anys noranta.”

“Europa, reacciona!”, “Pau, democràcia i drets humans a Catalunya”, “Catalunya clama justícia”, “Espanya, vergonya d’Europa”, “Franco, 1936; Rajoy, 2017: On estan els valors de la UE?”. Aquestes eren algunes de les pancartes que es van poder llegir en un recorregut per moments caòtic, sempre pacífic i alegre i –el més sorprenent– per uns carrers buits i amb ningú a les finestres per observar la riuada de catalans. On són els belgues? Unes noietes sortien d’escola i s’havien quedat atrapades en la marea. Una d’ella estava informada: “Sí, sí, és Catalunya que demana la independència”, explicava amb posat saberut a la seva companya. La mateixa perplexitat es va poder viure en molts establiments de restauració del centre, que es van veure literalment desbordats de gent embolicada d’impermeables grocs: “Està tancat”, cridava als nouvinguts pelats de fred una cambrera en la Brasserie 1898, a dos passos del Parlament Europeu. A la televisió, Euronews passava continuament: “Manifestació massiva a la Gran Place , dijous al vespre, per acomiadar Johnny Hallyday.”

250
autocars
i almenys 5 vols xàrters han portat manifestants a Brussel·les.