OPINIÓ
9 febrer 2017 2.00 h

Denúncia de la llei de l'embut

Ahir, al Parlament de Catalunya hi havia un escó buit. Un escó que no havia d'estar buit: el d'Irene Rigau, la diputada encausada –amb Artur Mas i Joana Ortega– per haver tingut l'atreviment de fer costat a una consulta democràtica sense efectes jurídics. Al seu lloc, una urna recordava l'anomalia que representa que un estat que es vanta de ser una “democràcia consolidada” persegueixi judicialment aquells que volen exercir-la.

El president del govern, Carles Puigdemont, va demanar la paraula per posar l'accent en aquests fets. Per posar Espanya davant un mirall que torna una imatge deformada. No perquè el mirall estigui deformat, sinó perquè Espanya mateixa està contrafeta després d'una Transició defectuosa. Aquella que tant defensen, per cert, els mateixos que diuen que vivim en una democràcia modèlica. L'Estat espanyol equipara la llei amb la democràcia i la democràcia amb la llei. Si tal tautologia fos automàtica, el franquisme era una democràcia.

Un reguitzell d'exemples exposats pel president van posar de manifest que Espanya és un estat de dret on impera la llei, sí; però la de l'embut. És a dir, estreta i estricta per jutjar les conductes d'aquells que pensen diferent i ampla per jutjar els que són de la mateixa corda. S'exigeix el compliment de la llei, però l'Estat ignora 34 sentències que afavoreixen Catalunya. S'examina amb lupa Mas, Ortega i Rigau, però es premia Trillo, tal com va recordar el president. Es pot mentir i falsificar proves sense que la justícia actuï. No, per descomptat, amb la contundència que sí trobem a les democràcies consolidades on impera la llei. Però no la llei de l'embut, sinó la llei entesa com un servei a la societat i no a l'inrevés.