POLITICA
BARCELONA - 9 març 2016 2.00 h

La independència s'estrena com a problema per als espanyols

 El CIS mostra per primera vegada la independència de Catalunya i la falta de govern com a “problemes”

 L'atur i la corrupció continuen sent els principals inconvenients

ADRIÀ GRATACÓS - BARCELONA

L'atur, la corrupció i la política són els tres principals problemes dels espanyols. Així ho mostren els resultats del baròmetre del mes de febrer publicat ahir pel Centre d'Estudis Sociològics (CIS). L'enquesta, realitzada sobre 2.500 persones d'arreu de l'Estat, no mostra diferències substancials amb altres onades en relació amb l'atur i la situació política, però si amb la corrupció, què s'ha disparat 8,3 punts respecte a l'enquesta realitzada el mes de gener.

Però les novetats més significatives del nou baròmetre fan referència a l'aparició de dos nous actors: per primera vegada, la independència de Catalunya i la falta de govern a Espanya apareixen al llistat de problemes que, segons els ciutadans de l'Estat, existeixen a Espanya. Amb un discret 1,4%, la independència de Catalunya és considerada “un problema” principalment per als votants de Democràcia i Llibertat (10,8%), d'En Comú Podem (3,85) i de Ciutadans (3,2%).

L'enquesta, realitzada durant els primers onze dies de febrer –just després que el rei Felip VI nomenés el socialista Pedro Sánchez candidat a la presidència –, també incorpora la situació d'ingovernabilitat espanyola com un dels problemes del país, també amb un percentatge de l'1,4%. En aquest cas, els més preocupats són els votants del PSOE (2.9%), seguit dels de DiLL (2.7%) i de C's (2,2%), mentre que només el 0,5% dels votants de Podem i el 0,9% del PP ho consideren un problema.

Sobre la situació política a l'Estat, el baròmetre també mostra un empitjorament de la percepció de la situació política per part dels electors. Un 76,7% dels enquestats precisen que la situació política a Espanya és “dolenta” o “molt dolenta”, el que representa 6,6 punts més que al gener. De les dades es desprèn que més del 83% dels votants d'ERC suspenen la situació política a Espanya i també ho fan el 79,4% dels votants d'En Comú Podem i el 77,4 dels de DL. Tampoc millora la percepció de futur dels electors, ja que el 21,3% d'ells creuen que d'aquí a un any la situació serà pitjor. En aquest cas, els més optimistes són els votants de Podem (un 30,4% creu que millorarà), IU (amb un 28,8% i ERC (27,3%).

LA XIFRA

76,7
per cent dels enquestats
creuen que la situació política a Espanya és “dolenta” o “molt dolenta“.

Baixa el suport a un Estat més descentralitzat

Les opcions d'organització territorial de l'Estat és una altra de les qüestions presents als baròmetres mensuals del CIS. Com és habitual, l'enquesta publicada ahir mostra un percentatge estable dels partidaris de mantenir l'actual sistema d'autonomies (39,9%). En canvi, l'opció de donar més autonomia a les comunitats va baixar del 14,6% dels enquestats el mes de gener al 12,9% actual. També baixa l'opció de reconèixer el dret d'autodeterminació en gairebé un punt, aconseguint un discret9,8%. En canvi, l'opció de crear un estat sense autonomies puja del 15,9% al 16,8. Per partits, el PP és la formació més partidària d'eliminar les autonomies (31,5%), seguit de C's (24.7%). L'enquesta també mostra que només el 14,7% dels votants de Podem opta per crear un estat que permeti a les comunitats independitzar-se, pel 31,6% d'En Comú Podem, el 94,5% d'ERC i el 73% de DL. L'opció de crear un estat descentralitzat té més suports a En Comú (31.6%), DL (24.3%) I Podem (22.1%).