POLÍTICA
BARCELONA - 9 juny 2016 2.00 h

L'ANC i Òmnium insten a refer la unitat sobiranista

 Les entitats lamenten la falta d'acord per aprovar els comptes

 L'ANC alerta que la situació crea desafecció

ADRIÀ GRATACÓS - BARCELONA

El sisme polític produït ahir després de la negativa de la CUP a retirar l'esmena a la totalitat al pressupost presentat pel govern, impedint així la tramitació parlamentaria dels comptes, no va agradar a les entitats sobiranistes. Tant l'ANC com Òmnium van qualificar el vet del Parlament als comptes d'“oportunitat perduda” per impulsar el full de ruta del govern. Mitjançant un comunicat, l'ANC va assegurar que l'aprovació del pressupost era “l'única via” per cobrir el desenvolupament de les eines d'estat necessàries “per dur endavant el procés” i va alertar de les conseqüències que pot tenir per al moviment independentista la falta d'acord entre Junts pel Sí i la CUP.

L'Assemblea considera que les tensions, els retrets, i les crítiques entre JxSí i la CUP, que van viure el seu punt àlgid durant la sessió plenària d'ahir, només generen “allunyament, desafecció i desconfiança”, i va exigir “responsabilitat, coratge i generositat” als 72 diputats independentistes. Tot i que no ho va explicitar, l'entitat va apuntar directament a la CUP quan
va demanar “tenir present” l'acord de governabilitat “que van contraure amb el país i els seus votants”. En el comunicat, l'Assemblea també va anunciar que està treballant per la “reactivació de la taula de forces polítiques i socials” que permeti facilitar la coordinació en l'acció conjunta dels partits i moviments independentistes i “superar l'aïllament actual”.

També mitjançant una nota informativa, Òmnium Cultural va lamentar que el pressupost no hagi obtingut el suport de cap formació parlamentària de l'oposició, i va afirmar que es tracta d'una “mala notícia per al país” i especialment “per als qui més pateixen”. En un to més conciliador que en el cas de l'ANC, l'entitat demana a JxSí i la CUP que es posin a treballar per reconstruir “la confiança perduda” i es va oferir com a “pont d'entesa” per reconduir la legislatura. Tot i la mala relació entre el govern i la CUP, tant l'ANC com Òmnium van expressar el seu convenciment de la continuïtat del procés sobiranista. “Tot i no haver-hi acord pels pressupostos, el procés sobiranista continua, perquè els veritables protagonistes d'aquest procés son el ciutadans”, afirmava Òmnium en el seu comunicat, mentre que l'Assemblea es limitava a remarcar que el desacord crea “desconcert” en una població que té “un objectiu clar” amb la independència de Catalunya.

Amb relació a l'anunci del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de sotmetre's a una qüestió de confiança davant el Parlament el mes de setembre, cap de les dues entitats s'hi va pronunciar, tot i que Òmnium té previst valorar-ho durant el dia d'avui. Per la seva part, l'Associació de Municipis per la Independència va preferir no emetre cap comunicat sobre el desacord produït entre JxSí i la CUP, atesa la “pluralitat” de l'entitat.