POLÍTICA
MADRID - 9 juny 2018 2.00 h

‘Gest’ inexistent de Pedro Sánchez

 Presenta com a gràcia la fi del control setmanal que ja va pactar amb el PP i Cs que acabés en expirar el 155

 Les finances tornen al FLA ‘ad hoc’ del 2015

 Hisenda corregeix la portaveu

 Aragonès: “Ja paguem sense permís”

DAVID PORTABELLA - MADRID

La portaveu del govern de Pedro Sánchez, Isabel Celaá, va debutar ahir amb un anunci presentat com a gest amb Catalunya. “Hem donat instruccions als bancs perquè el govern de Catalunya pugui abordar els pagaments que corresponen a un govern autonòmic sense necessitat de passar per la supervisió de la Hisenda d’Espanya”, va dir Celaá al primer Consell de Ministres. Tot i que suggeria un aixecament total del control, Hisenda va corregir-la hores després aclarint que el gest és la fi del control setmanal de factures que havia d’expirar amb la fi del 155 perquè així ho van voler el PSOE, el PP i Ciutadans al Senat. La gràcia de Sánchez, doncs, és l’acte degut que ja garantia l’expresident Mariano Rajoy i que, tal com estava previst, suposa el retorn de les finances catalanes a la situació del 2015 amb el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA).

La desaparició del 155, com ja va informar aquest diari, retorna la Generalitat al novembre del 2015, en què un govern de Rajoy en funcions va obviar els límits que dicta la Constitució en períodes en funcions –article 101– i va crear un finançament ad hoc per a Catalunya amb una “condicionalitat reforçada” i més estricta que la del primer FLA del juny del 2012. Però Celaá, que és basca i va ser consellera d’Educació del 2009 al 2012 en un territori on hi ha el concert econòmic, no va saber explicar ahir quin control desapareixia en el cas de la Catalunya que es finança pel règim comú, i fins i tot va mostrar sorpresa quan se li enumeraven les successives intervencions des del FLA creat el 2012 per Cristóbal Montoro fins al seu enduriment del 2015 i la tutela total del 155 de l’any 2017.

En un comunicat vespertí, Hisenda corregia la portaveu Celaá per haver suggerit l’aixecament de tots els controls. “La Generalitat continua subjecta als mecanismes de control de la despesa a què estan sotmeses les comunitats adherides al FLA”, rebatia el ministeri de l’andalusa María Jesús Montero. “S’elimina el vistiplau previ a la formalització del pagament que estava realitzant el Ministeri d’Hisenda des de l’aplicació de l’article 155”, afegia Hisenda.

El vicepresident econòmic català, Pere Aragonès, va aclarir que l’anunci de la portaveu de Sánchez no era cap novetat, sinó “un fet automàtic”. “Aquesta setmana ja hem fet pagaments sense demanar permís a ningú”, va confessar Aragonès.

El preu, segons el PP i Cs

Des del PP i Cs, els partits que al Senat van votar amb el PSOE el retorn al FLA del 2015 tan aviat com expirés el 155 perquè el control setmanal del setembre del 2017 hi quedava subsumit, van posar el crit al cel. I ho van fer ignorant que fins i tot el ja exportaveu del govern de Rajoy, Íñigo Méndez de Vigo, ja havia dit l’11 de maig que passaria el que ara passa. “Ja vam dir que Sánchez va negociar als despatxos el que no va obtenir a les urnes. Avui comencem a veure el preu de la negociació. És urgent que el president vingui al Congrés a explicar les concessions a independentistes i proetarres”, va avisar el portaveu del PP al Congrés, José Antonio Bermúdez de Castro, obviant que Méndez de Vigo li treia la raó ara fa un mes.

A Ciutadans, l’altre firmant que va votar que això fos així, Inés Arrimadas no hi reconeixia el que el seu grup va pactar amb el PP i el PSOE al Senat i, en canvi, hi veia una revelació. “Hem trigat molt poc temps a descobrir a canvi de què els independentistes van donar suport a Sánchez en la moció de censura: a canvi que els deixessin via lliure per fer el que vulguin amb els diners de tots els catalans i de seguir amb el seu pla il·legal amb els diners de tots nosaltres”, va interpretar Arrimadas.

Tot i que la fi del control previ i setmanal era el previst i que Celaá es vanta que l’Estat estarà “informat d’eventuals partides” destinades a la independència, el PP i Cs fan pinya per forçar la compareixença de Sánchez al Congrés perquè expliqui el que, en definitiva, va acordar amb ells al Senat i que ara els ha sobtat i alarmat.

LES FRASES

Donem la instrucció als bancs perquè el govern abordi els pagaments sense necessitat de la supervisió d’Hisenda
El gest no significa que l’Estat no estarà informat d’eventuals partides [destinades a la independència]
Isabel Celaá
PORTAVEU DEL GOVERN ESPANYOL
La Generalitat continua subjecta als mecanismes de control de despesa a què estan sotmeses comunitats del FLA
S’elimina el vistiplau previ a formalitzar el pagament que feia Hisenda amb el 155
Comunicat del Ministeri d’Hisenda