El desafiament i la sordesa

La Vanguardia en català | 09/09/2015 - 00:00h


Jordi Llavina


No m'agradaria gens viure dins la pell i la barba del president Rajoy. ¿Pots estar gaire tranquil sabent que -fem una suposició- un parell de milions de ciutadans del teu país no tenen ganes de continuar-hi vivint? Això s'ha vist ben clar amb les últimes manifestacions de l'11-S i amb el 9-N, bé que, com sostenia fa poc Suso de Toro en un article, alguna cosa va esclatar el 2010 que s'anava covant lentament en l'ànim de molts catalans. Rajoy, però, no s'immuta. Em sembla que si jo hagués de patir, com ell, l'órdago sobi­ranista català, miraria de seduir els desitjosos secessionistes. Convence'ls d'al­guna cosa. M'escarrassaria a fer justament el contrari del que fan ell i el seu Govern, que no és sinó mostrar, a manera de rast d'alls, l'adverbi no, invocar una llei a ­parer seu intocable (excepte quan a ells els convé de tocar-la) i amenaçar in­variablement amb la repressió. No hi ha res a pelar. L'axioma mana: "La sobirania ­nacional no es toca". És l'Espanya gra­nítica, deutora de la rovellada panòplia de l'imperi i de l'arnada figura de l'hidalgo. A l'altra banda, un poble ferit en la seva ­dignitat.

I, mentrestant, demagògia pel broc gros: "Si Tarragona decideix separar-se de Catalunya, ¿ho hem d'acceptar?", preguntava fa poc una periodista a Monedero. El presumpte argument resulta d'una perversitat pueril, i desqualifica a qui el fa servir, que demostra que no té ni idea de la història d'Espanya (que inclou, també, la de Catalunya). I que no fa bé la seva feina, ja que no sap res d'aquest país: del seu dret propi, del seu antiquíssim Parlament, de la seva llengua i la seva cultura, de la seva voluntat de ser. Aquest país té raons de sobres per separar-se d'Espanya, si així ho decideixen els seus ciu­tadans (i també en té d'altres, igual de ­respectables, per continuar-ne formant part). Tarragona no en té cap per separar-se de Catalunya (encara que, en una ­hipotètica República catalana, hauria d'imperar la democràcia plena i, per tant, en la meva opinió, no s'hauria de deixar mai tancat amb pany i forrellat el model territorial).

Un segon argument fal·laç: la tràgica separació entre catalans creada per Artur Mas. El que ha fet el president és llegir els signes del temps. No hi haurà separació, passi el que passi, perquè fins ara no n'hi ha hagut. Però aquesta és la lògica de la dominació: o creus o et pico el crostó.