Rajoy accelera cap al 27-S

El president recorre la planta de Seat a Martorell en el llindar de la campanya, després de ser a Lloret dissabte

  RAFA JULVE
  MARTORELL

  DIMECRES, 9 DE SETEMBRE DEL 2015

  Mariano Rajoy, a bord d'un Seat, ahir, durant la seva visita a la planta de Martorell.

  Mariano Rajoy va clausurar dissabte passat l'escola d'estiu del PP a Lloret de Mar, després se'n va anar a passejar per Badalona amb Xavier García Albiol i ahir va tornar a Catalunya per conèixer el centre tècnic de la planta de Seat a Martorell amb motiu del 40è aniversari del complex. Avui, el president del Govern central presentarà la conferència que el candidat popular al 27-S oferirà a Madrid i tard o d'hora tornarà a agafar l'avió per sumar-se a la campanya electoral. El seu equip preveu que assisteixi a cinc actes en la carrera a les urnes que comença oficialment aquest divendres. Vindrà dues vegades a Barcelona i una a Girona, Lleida i Tarragona. Rajoy accelera.

  Durant la seva visita a la factoria automobilística del Baix Llobregat, a la qual va anar a bord d'un Audi i en què no va estar present cap membre del Govern de la Generalitat, el líder popular es va mostrar molt interessat en la feina d'enginyers i dissenyadors, es va moure per les instal·lacions amb una versió familiar del Seat León TGI impulsat per gas natural comprimit i va conèixer algunes de les novetats que prepara la firma, entre les quals hi ha un tot camí. Prèviament, alguns directius de la companyia van oferir una explicació sobre la situació de la marca, amb l'inconvenient per al president del Govern central que dos d'ells ho van fer en anglès (hi havia una traductora).

  Suport a la seva gestió

  Però l'idioma no va comportar més obstacles per al mandatari conservador. En castellà, el president de Seat, Jürgen Stackmann, va anunciar que Volkswagen invertirà 3.300 milions d'euros a Martorell en cinc anys, mentre que el vicepresident mundial de compres del grup alemany, Francisco Javier García Sanz, va exhibir el seu suport a la gestió de l'Executiu central.

  A les portes del 27-S (amb procés sobiranista) i amb els comicis generals a tocar, García Sanz va subratllar que «Espanya està sortint de la crisi gràcies a l'esforç conjunt del Govern i els treballadors» i va destacar que «des d'Alemanya es posa Espanya com a exemple». També va remarcar la paraula «estabilitat», i va avisar que «en un entorn polític d'eleccions a curt termini el millor que es pot fer ara és infondre confiança».

  Rajoy es va dedicar a agrair la inversió i les paraules dels directius de Seat, que li van anar de perles per presumir de recuperació econòmica. Es va vanagloriar que «el pitjor de la crisi ja ha passat» i «ja no es parla de rescat», però va insistir que «queden moltes coses per fer» perquè «si no s'equivoquen les polítiques arribarà un cicle de creixement». Una manera subtil de demanar que es renovin la confiança en ell quan «no hi ha risc en l'aspecte econòmic» però sí que «alguns poden veure incerteses en l'àmbit polític», tant a Catalunya com davant una victòria del PSOE o de Podem en les generals. Per això, el president va apel·lar al «sentit comú» dels espanyols mentre a l'exterior de l'auditori una vintena de treballadors de Seat protestaven per la reforma laboral.