ERC insta CiU a accelerar les estructures d'estat

Els republicans esmenen el pressupost amb clàusules en què reclamen noves lleis sobre patrimoni, infraestructures i hisenda

Volen que els comptes reflecteixin la desconnexió amb l'Estat espanyol

10/01/15 02:00 BARCELONA - E. A
El líder d'ERC, Oriol Junqueras, a l'escó de l'hemicicle durant un ple al Parlament celebrat fa un any Foto: ALBERT SALAMÈ.

Els republicans ja tenen redactades les esmenes que presentaran a la llei de mesures fiscals, financeres i administratives que acompanya el pressupost del 2015 elaborat pel govern de CiU. Les propostes es registraran dilluns al matí a la cambra catalana perquè posteriorment siguin discutides en comissió.

Tal com han repetit els republicans des que han començat a reclamar al president Mas l'avançament de les eleccions, el pressupost del 2015 és per ERC l'eina per iniciar la desconnexió de l'Estat espanyol, per la qual cosa les esmenes presentades insten el govern a iniciar la redacció de nous textos legislatius que permetin la construcció i posada en marxa de les estructures que requereix un nou estat català. A més a més, posen de termini entre tres i dotze mesos per tenir enllestit aquest procés.

Per ERC, el més prioritari és la creació de tres lleis: la primera, la tributària, que reguli la gestió, liquidació, inspecció i recaptació dels tributs suportats a Catalunya; la segona, la de patrimoni, que inclogui un inventari i els mecanismes per al repartiment dels actius i dels passius de les administracions públiques, i, finalment, la tercera, que fa referència a la creació d'una sindicatura electoral. Per disposar d'aquestes noves lleis, ERC fixa un termini de tres mesos.

Quant a les infraestructures, ERC demana que en un període de sis mesos s'elabori una llei que protegeixi els organismes que presten un servei essencial a la ciutadania com ara aigua, llum i gas, per tal de garantir la continuïtat del servei. En aquest àmbit, ERC vol que el govern elabori un projecte de llei de seguretat nuclear que estableixi les normes bàsiques de seguretat que hauran de complir les instal·lacions nuclears que vulguin operar en territori català i determinarà la creació d'un ens supervisor de la seguretat nuclear. També aposten perquè, en el mateix termini, s'iniciï la creació de l'agència catalana de la seguretat social, l'autoritat catalana de la competència, i l'agència tributària de Catalunya.

La resta d'esmenes que els republicans presenten al projecte de pressupost del govern estan enfocades a la modificació de tarifes que preveu l'esborrany dels comptes per al 2015. En concret, demanen la supressió del cànon de l'aigua que es vol aplicar a determinats usos industrials, ramaders i agrícoles i l'eliminació, també, de noves tarifes als ciutadans per la presentació de documents públics davant de l'administració. Finalment, ERC reprèn la reivindicació d'incorporar tarifes a les empreses que gestionen els casinos de joc i així ho inclouen en el document d'esmenes que presentaran dilluns.

LA XIFRA

71
esmenes
formen part del document que ERC registrarà dilluns al Parlament per modificar el pressupost del 2015.

El PSC diu que el document de Mas és per als Reis Mags

La secretària d'organització del PSC, Assumpta Escarp, ironitzava ahir sobre el document enviat per Mas a ERC i es preguntava si el destinatari era Oriol Junqueras o “els Reis d'Orient”.

Chacón critica el “vodevil” entre Mas i Junqueras

L'exministra de Defensa del PSOE Carme Chacón qualifica de “vodevil” l'estira-i-arronsa de Mas i Junqueras per les eleccions. Segons ella, no importen els catalans, sinó els càlculs electorals.

Duran acusa ERC de voler eleccions per fer fora Mas

Josep Antoni Duran Lleida , líder d'UDC Foto: EFE.

Duran i Lleida, líder d'UDC, acusa ERC de pressionar
amb les eleccions com Aznar va fer amb el “Vagi-se'n, senyor González”. Els republicans, conclou, volen substituir CiU, no ajudar en el procés.

ICV creu que Mas no vol eleccions perquè les perdrà

La coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, no creu que Mas convoqui eleccions tenint en compte que, segons ella, perdria escons i prefereix esperar que canviï el panorama polític espanyol.

Camacho acusa Mas d'imposar el seu pla a ERC

La presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, va acusar Mas d'imposar a ERC el seu pla: “Mas acusa ERC de tenir mentalitat regionalista i jo l'acuso de tenir mentalitat pujolista. Aquí es fa el que ell vol.”

Darrera actualització ( Dissabte, 10 de gener del 2015 02:00 )