POLÍTICA
BARCELONA - 10 gener 2016 2.00 h

Per ERC, el que importa és que la independència avança

 Rovira parla de generositat de les forces independentistes per arribar al pacte i demana que mai ningú torni a dir que l'acord és impossible

 Destaca que es dóna compliment al mandat del 27-S

DAVID BRUGUÉ - BARCELONA

Ni ha estat fàcil ni ha estat ràpid. Però ha valgut la pena. Aquest és el missatge que la negociadora d'ERC, Marta Rovira, va voler transmetre ahir en una breu compareixença a la seu del partit, al carrer Calàbria de Barcelona. La seva va ser una intervenció ràpida després d'una executiva en què la formació va valorar el pacte subscrit a última hora. Del contingut i de la posició oficial d'ERC, però, ja hi haurà temps de parlar-ne, va dir Rovira, que va voler insistir en una consigna clara: el més important és que l'acord finalment ha arribat i que, per tant, es dóna trajectòria al mandat que va sorgir de les urnes el 27 de setembre passat i que és portar Catalunya cap a la independència. “S'ha necessitat el temps que s'ha necessitat. Si la negociació ha estat lenta és perquè havia de ser així, perquè ha estat complexa. Totes les converses i tots els passos han estat determinants i han estat necessaris”, va dir la també diputada de Junts pel Sí, que va voler transmetre especialment el seu agraïment a totes les persones que han pres part en la negociació.

A partir d'aquest moment, doncs, què passarà? Rovira no en va voler donar gaires pistes. És clar que avui es farà el ple que convertirà Carles Puigdemont en el president de la Generalitat. La secretària general d'ERC no va voler concretar res sobre el pla de govern ni sobre la fórmula amb què es governarà; és a dir, sobre si es mantenen les vicepresidències previstes inicialment per a Raül Romeva, Oriol Junqueras i Neus Munté. Això sí, per ella, la investidura de Puigdemont suposa el primer pas cap a la independència: “Avui comença la feina, perquè fins ara no hem fet res.”

La portaveu parlamentària de Junts pel Sí també va insistir que l'acord entre aquesta formació i la CUP és una demostració de generositat i un reflex de la transversalitat de l'independentisme. “Hi ha hagut gestos enormes que fan possible que avui comenci a caminar i a córrer el mandat democràtic que ens ha de portar a la independència”, va dir. Segons Marta Rovira, l'acord està “a l'altura del mandat democràtic guanyador del 27 de setembre” i va voler insistir en “la importància dels gestos, els passos al costat i els passos endavant dels uns i dels altres”, referint-se a la renúncia d'Artur Mas.

“Per favor, que mai ningú més digui que això és impossible, perquè entre tots ho estem fent possible, i aquesta és una lliçó que tots hem d'aprendre”, va dir gairebé emocionada. La responsable d'ERC també va explicar que, amb la investidura del president de la Generalitat, es comença a donar forma a la declaració d'inici del procés d'independència que va aprovar el Parlament de Catalunya el 9 de novembre, però va reiterar que els detalls sobre els calendaris pel que fa a la proclamació del govern i a quina fórmula es farà servir es donaran a conèixer a partir d'avui.

Per acabar, tornava a remarcar el missatge amb què començava la seva compareixença: la independència comença a fer camí. “Aquest ha estat el mandat majoritari dels ciutadans de Catalunya. Un mandat a favor de la independència, que ha de començar demà [avui] mateix, perquè és legal i democràtic”, va concloure. Per tant, ara comença la feina per concretar “com es pot implementar des del govern i des de
les institucions democràtiques”, va acabar la portaveu parlamentària de Junts pel Sí.

LES FRASES DE MARTA ROVIRA

Totes les converses, totes les hores que hi hem dedicat i tots els passos han estat determinants i han estat necessaris
Es dóna compliment al mandat majoritari dels ciutadans de Catalunya. Un mandat a favor de la independència
Que mai ningú més digui que no és possible, perquè entre tots ho fem possible, i és una lliçó que tots hem d'aprendre

Toni Comín, a Salut; Dolors Bassa, a Benestar

Tot i que els detalls de la composició del govern no s'han donat a conèixer, és clar que Oriol Junqueras ocuparà la vicepresidència d'Economia. Però no serà l'únic càrrec que tindrà ERC. Es dóna pràcticament per fet que Toni Comín, procedent de Socialisme, Catalunya i Llibertat, s'ocuparà de Salut, mentre que Dolors Bassa, exresponsable de la UGT a Girona, es podria fer càrrec de Benestar. Fonts del partit es van mostrar ahir satisfetes de l'estratègia que
ha seguit el partit en els darrers dies. Junqueras insistia
a principis de setmana que s'havia de continuar negociant, tot i que CDC donava l'acord per perdut. Les mateixes fonts asseguren que no es resignaven a anar a eleccions i que la seva negativa a revalidar Junts pel Sí podria haver estat decisiva perquè Mas fes el pas al costat, com feia dies que demanava Joan Tardà.