El PP modifica la ILP per RTVV condicionant-la a l'economia i a no emetre íntegrament en valencià

Ha canviat “titularitat i gestió pública” per “titularitat pública i qualsevol modalitat de gestió establida en la Llei reguladora dels contractes públics

Elimina les de referències a la “normalització lingüística” i “territoris d'àmbit lingüístic compartit”

09/02/15 14:12 VALÈNCIA - ACN
Imatge general de la comissió que ha votat les esmenes del a la ILP . Foto: ACN.

El PP ha aprovat aquest dilluns en solitari les 14 esmenes presentades a la ILP per a una radiotelevisió pública i en valencià, que compta amb el suport de 90.000 signatures. Els populars han fet valdre la seua majoria absoluta per a introduir modificacions en el text original amb l'abstenció de tota l'oposició. Les esmenes condicionen la posada en marxa d'un nou servei a la situació econòmica, la liquidació de l'ens anterior i a oferir mitjans no íntegrament en valencià sinó “preferentment en valencià”, entre altres qüestions. El PP ha canviat “titularitat i gestió pública” per “titularitat pública i qualsevol modalitat de gestió establida en la llei reguladora dels contractes públics”.

No incrementar el deute, no reduir pressupost per a serveis públics fonamentals ni augmentar pressió fiscal, són altres dels condicionats. La resta d'esmenes tenen a veure amb l'eliminació de referències a la “normalització lingüística” i “territoris d'àmbit lingüístic compartit”, així com la substitució de “territori valencià” per “Comunitat Valenciana”. Durant la votació de les esmenes a la comissió de coordinació de les Corts valencianes, el PP amb la seua majoria absoluta ha escollit la diputada popular María Fernanda Vidal com a ponent de la ILP en el debat en el ple de les Corts.

El vicesíndic del PP, Alfredo Castelló, ha defés les esmenes assenyalant que doten la ILP de “les màximes garanties legals”. Castelló ha incidit en el fet que les esmenes proposen l'eliminació de referències a la “normalització lingüística” i “territoris d'àmbit lingüístic compartit”. “Perquè encara que l'oposició se senta part dels 'països catalans', nosaltres no”, ha afegit. El vicesíndic ha acusat l'oposició de “menysprear l'objecte i la finalitat d'aquesta ILP” i ha dit que els promotors “han fet la seua faena, posar en marxa aquesta iniciativa; ara nosaltres hem de fer el nostre, tal com va demanar en comissió el portaveu de la comissió promotora, que és donar totes les garanties jurídiques i legislatives a una proposta que compartim”.

Fanatisme

Els grups de l'oposició han mostrat la seua disconformitat i malestar amb les esmenes introduïdes. Així, el diputat del PSPV-PSOE, Josep Moreno, ha dit que les esmenes són “lamentables i vergonyoses” i “prova del fanatisme del PP”. Moreno ha afegit que el PP “pretén aprovar un text que va en la direcció contrària al que demanen els ciutadans” i ha assenyalat que “d'una banda diuen que volen facilitar la seua participació, però per l'altra es burlen de la seua voluntat i de les seues intencions “. Per a Moreno, “el PP ha presentat hui una esmena a la totalitat a aquesta ILP, principi per principi, fins a carregar-se-la i desvirtuar-la”, fet que suposa, en essència, “un menyspreu absolut a tots els experts, col·lectius i la societat valenciana que hi ha donat suport”.

Al seu torn, el portaveu de Compromís, Enric Morera, ha dit que el PP ha demostrat amb la introducció de les esmenes “un exercici de filibusterisme polític” i “antivalencianitat”. El portaveu d'Esquerra Unida del País Valencià, Ignacio Blanco, ha assenyalat que es tracta “del segon acte d'una estafa al poble valencià” amb unes esmenes que “en subverteixen completament l'esperit, que canvien el contingut i que són un frau i una burla als ciutadans que es van mobilitzar per una nova RTVV”.

Darrera actualització ( Dilluns, 9 de febrer del 2015 18:59 )