El periple a Madrid dels representants del Pacte Nacional pel Referèndum no va incloure cap dirigent del PSOE, ni del PP ni de Ciutadans. Aquests tres partits, simplement, no van respondre a la petició de l'entitat per mantenir una trobada per poder fer “pedagogia” sobre el dret a decidir. El coordinador de l'ens, Joan Ignasi Elena, es va mostrar força contundent amb la posició d'aquests grups, sobretot amb el PSOE, al qual va acusar de practicar la “tàctica de l'estruç”. “Pensen que tancant els ulls desapareixen els problemes. Però els problemes existeixen, i en política es resolen dialogant.” Elena concloïa la seva reflexió lamentant que els socialistes espanyols s'hagin alineat en el bloc “de no rebre i de no dialogar”, i en aquest sentit els va instar a fer una futura trobada per poder parlar, “encara que sigui des de la discrepància”. De fet, recordava que a Catalunya sí que havia estat possible una trobada amb el PSC.
Al llarg de dues jornades, la delegació del Pacte pel Referèndum es va reunir amb dirigents d'ERC, el PDeCAT, el PNB, Bildu i Podem i totes les seves confluències. De fet, en acabar la ronda, Elena es va mostrar especialment agraït amb el grup que lidera Pablo Iglesias pel fet que és l'única formació espanyola que defensa “una solució pactada donant la paraula als ciutadans”.
També en sortir de la reunió, el líder del partit morat va refermar aquest suport i va insistir que, tot i ser un dirigent espanyol i no voler la independència de Catalunya, és “conscient que els únics que ho poden decidir són els catalans a través d'un referèndum legal i pactat”. “A l'Espanya del segle XXI s'ha d'admetre que aquest és un estat plurinacional”, hi afegia el secretari general de Podem, que al seu moment es va adherir al manifest del Pacte Nacional.
Iglesias va acudir a la trobada celebrada al Congrés acompanyat del cap de files d'En Comú, Xavier Domènech, i representants d'En Marea. Al començament de la reunió, es va produir una anècdota que va donar peu a bromes entre els presents quan un fotògraf, de manera accidental, va fer caure la bandera espanyola. Immediatament, un altre reporter gràfic la va tornar a col·locar al seu lloc.
El Pacte pel Referèndum aglutina partits, sindicats, la patronal i entitats esportives i culturals, així com institucions i ajuntaments, com ara el de Barcelona, amb Ada Colau al capdavant. “No és una cosa de quatre”, emfasitzava Elena en una trobada amb la premsa per explicar que, precisament, es tracta d'un organisme molt plural i amb sensibilitats molt diverses. “No escoltar això és tancar els ulls a la realitat, i la realitat continua existint”, reblava.
Per tot plegat, Elena assegurava que en les properes setmanes tenen intenció de tornar a Madrid, amb la confiança que se'ls obri alguna porta més. “Al final haurem de parlar. Si algú pensa que la solució no és el referèndum, té l'obligació de convèncer amb alternatives.” “És tan democràtic estar a favor del referèndum com no estar-hi. El que no és acceptable és negar-se al debat”, concloïa.