POLÍTICA
BARCELONA - 10 març 2018 2.00 h

Peticions de dimissió a Salvadó per masclisme en una conversa privada

 El PSC, els comuns, el PP i la CUP li demanen que plegui

 El diputat d’ERC es disculpa i denunciarà la filtració

 Rovira censura les “paraules inapropiades”

O.A.-E - BARCELONA

Una conversa telefònica privada masclista i racista entre dos càrrecs públics d’ERC, l’exsecretari d’Hisenda Lluís Salvadó i l’alcalde de Sant Carles de la Ràpita, Josep Caparrós, va provocar ahir una allau de peticions de dimissió per al diputat republicà. El PSC, els comuns, el PP i la CUP van instar a deixar l’escó Salvadó, que és investigat pel jutjat número 13 de Barcelona per la seva participació en el procés. Consideren que el contingut de les seves paraules és incompatible amb l’exercici de la responsabilitat com a diputat. Salvadó va demanar disculpes pel que va admetre que era una “conversa en absolut apropiada”, i que es va fer pública l’endemà de l’aturada i la vaga del 8-M, una jornada amb històriques protestes arreu del país en defensa de la igualtat i contra la violència contra les dones.

Salvadó també va criticar que fos l’“enèsima conversa amb familiars i amics filtrada per la policia que res té a veure amb la causa” i va anunciar que presentarà una denúncia. Poc abans, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, havia qualificat les paraules de Salvadó d’“inapropiades” i havia subratllat que no es corresponen a l’ideari del partit. Rovira va al·legar que els republicans treballen per “construir una societat amb igualtat efectiva” i estan compromesos amb la paritat.

En la conversa telefònica gravada, que va fer pública Antena 3, Salvadó i Caparrós bromegen sobre les presumptes dificultats per a la recerca d’una consellera d’Ensenyament. Hi barregen comentaris masclistes i racistes, incloent-hi referències físiques vexatòries. Salvadó afirma que és difícil seleccionar dones per a càrrecs públics. “Trobar dones és missió impossible, és més fàcil inaugurar un auditori que trobar dones”, sentencia el seu interlocutor. En un comunicat, l’alcalde de Sant Carles de la Ràpita va remarcar el que sosté que era un “clar to irònic” però que admetia del “tot inadequat” de la conversa, i va denunciar que s’ha utilitzat per “fer-ne un ús polític interessat contra ERC”, en el marc d’una “campanya de desprestigi” contra Salvadó. També estudiarà si emprèn mesures legals per ingerències en la intimitat.

Els comentaris masclistes de Salvadó també van generar malestar a les files republicanes més enllà de Rovira. Dolors Bassa, consellera de Treball i Afers Socials, va expressar la seva indignació per “unes paraules impròpies de qualsevol home del segle XXI”, i alhora per l’ús “indecent i oportunista” de les filtracions telefòniques. És la mateixa posició que van expressar els també diputats Jenn Díaz i Ruben Wagensberg. Aquest últim sentenciava que “és feina de tots els homes deixar de ser còmplices davant de segons quins comentaris per denunciar-ho. Sempre. En públic i en privat”.