ARTICLES
10 novembre 2015 2.00 h

FULL DE RUTA

I qui la desplega?

ANNA SERRANO

El dubte planava ahir sobre el Parlament de Catalunya. En el segon 9 de novembre històric, la cambra va viure l'aprovació de la declaració rupturista que obre una nova fase del procés, la que hauria de conduir, ara sí, a un estat independent. El text, definit pel govern espanyol amb tots els substantius i epítets bel·licistes possibles i considerat pels unionistes com a mínim com el desafiament més gran dels darrers trenta anys de la història de l'Estat espanyol, posa rumb a una Catalunya sobirana “en forma de república”. Sense sorpreses, va rebre l'aval de la majoria parlamentària que formen Junts pel Sí i la CUP.

Hi ha acord sobre la ruptura però no, en canvi, sobre qui l'ha de tirar endavant

I va passar un cop més. Si fa dotze mesos eren cues i cues de gent als instituts per dipositar la papereta en urnes de cartró, ahir era una votació al Parlament per estirar el cable que ha de permetre desendollar Catalunya d'Espanya. El mateix executiu estatal que havia promès que no es votaria el 2014, contemplava ahir com es donava llum verd a una proposta de resolució que marca un abans i un després en la història recent de Catalunya però sobretot de l'Estat autonòmic. Un minut més tard, això sí, Mariano Rajoy engegava la maquinària per recórrer-la al Tribunal Constitucional. La declaració està aprovada. Dicti el que dicti, suspengui el que suspengui el TC, el 9-N del 2015 quedarà com el dia que el Parlament de Catalunya va validar l'inici de la desconnexió.

El repte és tan gran com la incertesa. Hi ha acord sobre la ruptura però no, en canvi, sobre qui l'ha de tirar endavant. La negociació de Junts pel Sí i la CUP per la separació s'encalla en la investidura. Si els primers no estan disposats a renunciar a Artur Mas com a president de la Generalitat, els segons es neguen a facilitar-li la reelecció. “No sobra ningú”, avisava ahir el president de la Generalitat en funcions en el seu discurs en un ple d'investidura en què, si no canvien molt les coses, ni avui obtindrà la majoria absoluta ni tampoc ho farà dijous quan només li cal la relativa. Amb la resolució aprovada, l'interrogant és qui la desplegarà. O si, més enllà del TC, serà el desacord dels sobiranistes el que l'aturi.