POLÍTICA
París - 10 novembre 2015 2.00 h

Kosova queda a només tres vots d'ingressar a la Unesco

 El país balcànic s'imposa en la votació, però no arriba als dos terços necessaris per entrar-hi

 El resultat torna a evidenciar les grans diferències diplomàtiques entre Rússia, contrària a la demanda kosovar, i Occident

ALBERT LLADÓ ROMERO

Kosova va quedar ahir a només tres vots de convertir-se en nou membre de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (Unesco). El país balcànic, que va declarar unilateralment la seva independència de Sèrbia el 1998, s'enfrontava a l'examen definitiu, el de la votació de la conferència general de l'organització, amb seu a París, en un ambient tens d'interessos encreuats i d'incertesa pel resultat. Finalment, la delegació kosovar va guanyar la votació (92 vots a favor, 50 en contra i 29 abstencions), però no va arribar als dos terços necessa-
ris per aprovar l'entrada d'un nou membre.

El Consell Executiu de la Unesco va aprovar la incorporació kosovar en una votació celebrada el 22 d'octubre passat, però calia la ratificació del ple d'ahir, que no es va produir. Kosova ja ha estat reconeguda per 108 dels 193 estats que integren les Nacions Unides (ONU) i forma part d'altres organitzacions multilaterals dependents de l'ONU, com el Fons Monetari Inter-nacional (FMI) i el Banc Mundial. Tot i això, no ha aconseguit ingressar a la mateixa ONU.

En la votació d'ahir no només hi havia en joc la batalla diplomàtica lliurada per Kosova i Sèrbia, que va desplegar una bel·ligerant campanya per evitar l'ingrés de la seva antiga província com a membre de l'organització parisenca, sinó també, de retruc, un nou enfrontament entre Rússia i els Estats Units. Juntament amb Rússia i Sèrbia, que van argumentar que Kosova no era un estat i que per tant no tenia dret a formar part de l'organització, s'hi van alinear la Xina i la majoria dels països llatinoamericans. Entre els estats que van negar ahir el dret de Kosova a integrar-se a la Unesco, però, també hi havia l'Estat espanyol, que, atesos els possibles paral·lelismes amb els procediments que una Catalunya independent podria seguir per integrar-se a la comunitat internacional, va vetar l'ingrés kosovar. L'ambaixadora espanyola a la Unesco, María Teresa Lizaranzu, va esgrimir la falta de consens de la comunitat internacional com a argument per explicar el sentit del vot espanyol. Ara Kosova haurà d'esperar dos anys per tornar a intentar convertir-se en membre de l'or-ganització de l'ONU dedicada a la cultura.

Mentrestant, els Estats Units i la majoria dels països de la Unió Europea van defensar el vot favorable a la demanda del petit país balcànic. Alemanya, França, el Regne Unit, Itàlia i Portugal, entre d'altres, hi van donar suport, mentre que, entre els europeus, només Xipre i Eslovàquia, a banda de l'Estat espanyol, s'hi van oposar. Els Estats Units, per la seva banda, van fer campanya a favor de Kosova, però no tenen dret a vot, després que, com a protesta per l'admissió de Palestina com a observador a la Unesco, l'any 2011, Washington deixés d'aportar fons a l'organització amb seu a París.

LA XIFRA

108
dels 193
estats membres de les Nacions Unides han reconegut el país balcànic com a estat sobirà.

LA DATA

17.02.98
El Parlament
de Kosova va declarar de manera unilateral la seva inde- pendència de Sèrbia.

El constant boicot espanyol

La delegació espanyola a la Unesco respirava ahir alleujada. En la seva missió de constant negació del procés independentista de Catalunya, l'Estat espanyol va ser l'únic de l'Europa occidental que es va oposar a l'accés kosovar a l'organització de les Nacions Unides dedicada a la cultura. L'obsessió espanyola per boicotejar Prístina fins i tot va portar l'any passat el Parlament Europeu a tocar el crostó a Madrid i a instar el govern de Mariano Rajoy a reconèixer Kosova i a deixar de fer sentir els kosovars com “ciutadans de segona categoria”.

El temor espanyol en la votació d'ahir a la Unesco es basava en el fet que Catalunya pugui intentar en un futur, en vista de les hipotètiques dificultats per aconseguir ser admesa a l'ONU, accedir al sistema de les Nacions Unides a través de la seva organització amb seu a París. Ingressar a l'Assemblea General de les Nacions Unides com a estat sobirà requereix l'informe favorable del Consell de Seguretat, fet que implica tenir com a mínim vuit dels quinze vots que integren el consell, i que cap dels seus cinc membres amb seient permanent (els Estats Units, Rússia, França, el Regne Unit i la Xina) ho vetin.

En contrast, en el procés d'ingrés a la Unesco, cap estat té dret de vet, fet que facilita l'accés de nous membres a l'organització.