POLÍTICA
BARCELONA - 10 desembre 2015 2.00 h

JxSí i la CUP posen en marxa la taula única de negociació

 Es reuneixen aquest matí i fins al dia 22 per intentar tancar un pla de xoc que els ‘cupaires' portin a l'assemblea

O.A.-ETXEARTE - BARCELONA

Junts pel Sí i la CUP encarrilaran avui les negociacions en el nou format de la taula única. Després dels avenços de les darreres reunions, i en concret del pas endavant que significava la proposta del pla de xoc social amb 20 propostes de JxSí, les dues formacions es trobaran diàriament fins al dia 22 amb l'objectiu de tancar un preacord que puguin avaluar finalment les bases de la CUP. El que surti de les converses serà sotmès a l'assemblea cupaire del dia 27. Va ser el grup d'Antonio Baños el que va proposar el calendari perquè fos viable.

Sembla difícil, així, que les dues formacions enllesteixin una proposta a finals de la setmana que ve, com pretenien inicialment des de JxSí. El calendari, que reserva les reunions per al matí, s'allarga fins a dos dies després de les eleccions espanyoles, amb la incògnita de l'impacte que puguin tenir sobre les converses els resultats dels comicis.

Els negociadors de JxSí no seran estables, sinó que, segons fonts de la coalició, variaran en funció del tema que es tracti a la trobada. A banda del pla de xoc social, el procés constituent és l'altre punt clau pendent de tancar, després que les altres dues taules acabessin els respectius treballs amb la resolució de ruptura i l'annex social aprovats al Parlament i suspesos pel TC. La CUP hi enviarà, en canvi, negociadors estables. Es tracta del president del grup parlamentari, Antonio Baños, i dels diputats Eulàlia Reguant, Benet Salellas i Anna Gabriel.

La falta d'acord ha provocat un primer incompliment de JxSí amb la declaració d'inici del procés de creació de l'estat català independent, suspesa pel Tribunal Constitucional, atès que ahir es complien els 30 dies de termini per a l'inici de la tramitació de les lleis de procés constituent, de Seguretat Social i d'hisenda pública. El fet que no hi hagi hagut investidura amb l'estira-i-arronsa pel nom d'Artur Mas impossibilita que es constitueixin les comissions legislatives en què s'han de tramitar.

LA DATA

22.12.15
És el darrer dia de negociacions
previst per intentar tancar un acord d'investidura i d'estabilitat parlamentària.

Homs denuncia un “bipartidisme a quatre”

El candidat de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, va negar ahir que aquest 20-D es posi fi al bipartidisme. En un acte de campanya sobre les tensions, Homs va assenyalar que el que està passant és un canvi del PP per Ciutadans i del PSOE per Podem. “És el mateix de sempre, simetria total i absoluta”, va dir, amb l'argument que no fan cap proposta de “cap canvi estructural”. Per Homs, la situació actual respon en realitat a “un bipartidisme a quatre”. El cap de cartell de la coalició va insistir a menystenir la defensa que fa Pablo Iglesias del referèndum perquè, per si mateix, “no és un objectiu”. Acompanyat de la vicepresidenta del govern, Neus Munté, i del número dos de la candidatura, Carles Campuzano, DiL va insistir que les pensions no perillen amb l'estat català i que podrien ser més altes que les actuals. Amb un marcat discurs d'accent social, Munté va carregar contra el discurs de la por “indecent” del PP.