Secessió i dret internacional

La Vanguardia en català | 11/05/2015 - 00:00h

Eudaldo Mirapeix
Fernando Perpiñá-Robert
Raimundo Bassols
Eugenio Bregolat Embajador de EspañaArran del nostre anterior article "Costos exteriors de la independència", publicat per La Vanguardia el 10 de novembre passat, l'actualitat del tema ens anima a tornar-hi utilitzant la nostra experiència en el camp de les relacions internacionals per insistir en les conseqüències d'una hipotètica secessió unilateral en vista del dret internacional.

Referent a això, la legislació no deixa lloc a dubtes: la secessió unilateral de part del territori d'un Estat no és acceptada per cap Constitució del món ni pel dret internacional més que en casos excepcionals. La Constitució del 1978, ratificada per la majoria dels catalans, concedeix a les autonomies competències més àmplies que a entitats equiparables en altres països europeus, sense incloure la capacitat de decidir la secessió. El principi d'integritat territorial dels estats, un dels pilars de la Carta de l'ONU, no deixa cap altra via legal per a la independència de Catalunya que l'acceptació per les Corts i l'adopció per part seva de la corresponent ­esmena constitucional. Si no és així, una hipotètica declaració d'independència no tindria validesa per al dret internacional. El principi d'autodeterminació dels pobles, adoptat per liquidar els imperis colonials després de la Segona Guerra Mundial, només és aplicable, segons la doctrina de l'ONU, a les colònies, en cas de dominació estrangera, o en supòsits de genocidi o de violació massiva i flagrant dels drets humans. Quant a la Unió Europea, l'article 4.2 del tractat de la Unió preveu que "la Unió respectarà les funcions essencials de l'Estat, espe­cialment les que tenen per objecte garantir la integritat territorial, mantenir l'ordre públic i salvaguardar la seguretat ­nacional".

En cas d'una secessió de Catalunya, Espanya continuaria sent titular de tots els tractats i membre de les organitzacions internacionals de les quals és part, i Catalunya, per contra, en quedaria desvinculada. Catalunya quedaria fora de la Unió Europea, de l'ONU, de l'OTAN, de les ­organitzacions econòmiques internacionals (OMC, FMI, Banc Mundial, OCDE, etcètera). Hauria de negociar, si li interessés, cadascun d'aquests tractats i l'ingrés en cadascuna d'aquestes organit­zacions. L'ingrés a la Unió Europea i a l'OTAN exigeix la unanimitat dels estats membres, ja que cada un té dret de veto. Els principals representants de la Unió Europea han reiterat que, en cas d'independència, Catalunya seria per a la Unió un país tercer, quedant al marge de les seves institucions i tractats. Quant a l'ingrés a les Nacions Unides, requereix el vot favorable de dos terços dels membres de l'Assemblea General, després de la proposta favorable del Consell de Seguretat, on els cinc membres permanents tenen dret de veto. Rússia i la Xina, enfrontades a forces secessionistes, defensen a ultrança el principi d'integritat territorial. Rússia va vetar l'ingrés de Kosovo a les Nacions Unides i la Xina, encara que no el va vetar, s'hi oposa igualment. Pel que fa als Estats Units, país que al seu dia va mantenir la unitat territorial després d'una cruenta guerra civil, el president Obama va manifestar, en vigílies del referèndum sobre la independència d'Escòcia: "Tenim gran interès en el fet que un dels aliats més propers que tindrem mai continuï sent un soci fort, robust, unit i efectiu". El primer ministre de França, Manuel Valls, va declarar l'any passat: "Creiem en una Espanya forta. Si algú pensa que pot sortir d'un país sense conseqüències econòmiques, s'equivoca completament. La sortida de Catalunya d'Espanya tindria conseqüències perilloses per a Espanya, per a Catalunya i per a Europa". Partint d'una realitat jurídica molt diferent de la nostra, el Regne Unit va autoritzar el referèndum per a la independència a Escòcia; però el Govern britànic la va combatre activament i no té cap interès en un precedent que pogués revifar el nacionalisme escocès. D'això anterior es desprèn que els membres ­permanents del Consell de Seguretat no ­veuen de bon ull una eventual independència de Catalunya. Alemanya no és membre del Consell de Seguretat, però ningú no ignora que és la principal potència europea. La cancellera Merkel, el ju­liol del 2014, en resposta a una pregunta sobre Catalunya va dir: "Defensem la integritat territorial de tots els estats, que és una cosa totalment diferent de la independència d'una regió".

Per tot això, s'hauria d'identificar el que ens separa per veure quina solució amistosa i negociada trobem, modificant, si fos precís, per les vies legals existents, el marc jurídic actual. Les parts s'hau­rien, d'una banda, de comprometre a no vulnerar l'Estat de dret i, de l'altra, no atrinxerar-se en un immobilisme para­litzant. Els ambaixadors d'Espanya signants d'aquest article, lleials a la nostra condició de catalans, espanyols i europeus, fem una crida amb insistència al ­diàleg.

Un país amb una història com la nostra no pot anar contra la tendència política mundial de construir grans sistemes d'integració per ser competitius en l'econòmic i tenir pes polític al món, com si fóssim aliens a l'esforç d'unitat d'Europa. Aquest país no es pot resignar a haver d'explicar en el futur que a l'hora de les grans decisions internes no vam voler o no vam saber negociar. Al seu dia el president Rajoy va oferir a Catalunya "diàleg sense data de caducitat". I el president Mas va dir: "No faré res contra les lleis". Aquestes afirmacions continuen sent un bon punt de partida. Encara hi som a temps.