Entre el cel i l'infern

La Vanguardia en català | 11/09/2015 - 00:00h


Carles Castro

Barcelona Analista


Entre el cel de la independència i l'infern de la secessió. Amb aquesta música de fons com a principal i eixordadora melodia electoral de combat partidista, el sondeig del CIS sobre les eleccions catalanes del 27-S s'enfronta a la titànica tasca d'endevinar el que passarà dins de l'eternitat de dues setmanes de campanya (o de 23 dies des que va finalitzar el treball de camp). Fa gairebé tres anys, en els comicis del 2012, el pronòstic del CIS va atorgar a CiU 14 escons més dels que finalment va obtenir (encara que va poder consolar-se perquè el seu homòleg català només es va equivocar en 21). Potser per això, en aquesta ocasió l'institut oficial ha extremat la prudència. I per començar, ha substituït les entrevistes domiciliàries per trucades a mòbils (gairebé un terç de la mostra) en un meritori intent de localitzar aquest electorat fantasma que potser va contribuir a distor­sionar els pronòstics del 2012. Però a més i encara que el percentatge d'indecisos s'ha reduït ara en 8 punts, l'estimació del vot s'ha tornat molt més cautelosa. Sobretot la que afecta a la coalició sobiranista Junts pel Sí. En aquest sentit, mentre el 2012 una intenció de vot declarat a CiU del 27% es va convertir en una estimació del 37%, ara una intenció de vot a la llista de Mas i Romeva del 32,3% (cinc punts més) s'ha quedat en una estimació similar: un 38%.

I aquesta projecció s'ha realitzat malgrat que les valoracions sobre la gestió de Mas i el seu govern han millorat entre sis i 10 punts amb ­relació a les que es registraven el 2012. I també malgrat que les preferències catalanes sobre una Espanya que reconegui una possible Catalunya independent han crescut en gairebé cinc punts en tres anys i superen avui el 46%.

El misteri s'accentua si s'observa que la magnitud dels acompanyants en la cursa electoral no ha variat tant. Ciutadans guanya avui el que perden PSC i PP, mentre que l'espai que ocupava ERC l'omplen en part els avenços de la CUP i del mix ICV&Podem. Això sí, les preferències sobre Artur Mas com a futur president han caigut 15 punts (que es reparteixen entre Junqueras i Romeva). I, sobretot, les expectatives de participació han crescut en més de vuit punts. Augura el CIS una marea de participació que cobreixi la casa comuna sobiranista i el seu aparent sostre de vidre: aquest 1.897.000 votants del procés participatiu del 9-N?