ARTICLES
11 setembre 2015 2.00 h

VUITS I NOUS

Casament

MANUEL CUYÀS

Bon dia. Avui no seré a la Meridiana perquè a la mateixa hora tinc un casament indefugible. Au, ja ho he dit.

–Que són unionistes, els nuvis?

–No em donis peu als acudits fàcils. Tots els nuvis són favorables a la unió.

–Ja m'entens. Podrien haver triat un altre dia.

–Millor que un dia que tothom qualifica d'històric? El recordaran sempre. Com que avui comença la campanya electoral, segons com vagi tot el dia 27 i es descabdellin els esdeveniments sempre podran dir que ells hi eren al principi repartint petons i fent camins de pètals de rosa.

–No em surtis cursi. I no et sap greu no ser a la manifestació segons tu fundacional?

–He anat a totes, des de la de l'any 1976 a Sant Boi. Bé, a totes no: vaig reincidir a la del 1977 a Barcelona, la de “Llibertat, Amnistia i Estatut d'Autonomia” que reclamava el retorn de Tarradellas, vaig anar també a la de l'any següent però com que aquella i les de les edicions posteriors es van convertir en una olla de grills vaig desertar. Fins a les d'ara, del 2010 ençà, que fan reclamacions noves estimulants. En trenta anys, un tomb complet en la història de Catalunya i Espanya.

–No m'has contestat.

–Hi haurà una televisió.

–El PP ha sol·licitat a la Junta Electoral que en prohibeixi la retransmissió.

–El PP i la Junta Electoral contra un dels incentius de la cerimònia matrimonial d'avui? Els casaments en onze de setembre també veuen els actes restringits? Si fos un divorci...

Els bisbes catalans han emès un comunicat opinant sobre la convocatòria electoral. Opinant a la seva manera. S'ha d'anar a votar, totes les opcions són legítimes i la Moreneta que il·lumini els catalans i la catalana terra... A veure, a veure: totes les opcions són legítimes vol dir que la del divorci, en aquest cas polític, també ho és. El papa Francesc quan parla d'acollir els divorciats dins l'Església ha alterat també la geopolítica. Abans el Vaticà, per boca dels bisbes, no hauria admès que la “católica España” es “legítimament” desmembrés.

–I què, cantareu Els segadors, al final?

–Molt agut. Cantarem com és costum el Virolai, que és un dels molts himnes de què disposa Catalunya. Els refractaris que es digui “Catalunya i Espanya” perquè consideren que Catalunya ésEspanya són també aquells que sempre acaben citant Verdaguer perquè Espriu els és massa catalanista. Ignoren que mossèn Cinto ja feia la distinció. Parlant de la Moreneta: “dels catalans sempre en sereu princesa, dels espanyols estrella d'orient.”