POLÍTICA
BARCELONA - 11 octubre 2015 2.00 h

Joaquim Nadal es va donar de baixa del PSC abans de les eleccions

 Ho va comunicar per carta a Iceta la vigília del 27-S per desvincular la decisió del resultat

 Culmina així el distanciament amb el partit pel procés

REDACCIÓ

Un altre històric del PSC que llança la tovallola. Joaquim Nadal, un dels puntals de l'antic sector catalanista que s'ha anat desmembrant durant els últims anys, es va donar de baixa de la formació abans de les eleccions en què Miquel Iceta va resistir amb 16 diputats la davallada que li pronosticaven els sondejos. L'exalcalde de Girona i exconseller del govern tripartit va comunicar per carta al primer secretari del PSC la seva decisió la vigília dels comicis. La raó: pretenia desvincular la seva marxa dels resultats que obtingués la formació a les urnes. Nadal, de fet, no volia que transcendís que va estripar el carnet, i així ho va subratllar en declaracions a l'ACN: “No tenia cap interès que es fes públic, no vull fer enrenou i no tinc res més a dir.”

Nadal va deixar de ser diputat el 2012, quan no es va presentar a les eleccions catalanes que s'havien precipitat amb la primera gran manifestació independentista per la Diada i pel fracàs de la proposta de pacte fiscal. Fins llavors i durant dos anys, havia exercit de president del grup parlamentari socialista.

Nadal va fer públic el seu viratge cap a l'independentisme a partir del 2013. Va ser llavors quan va començar a reclamar una relació d'igualtat entre Catalunya i Espanya, i no descartava convertir-se al sobiranisme, bo i admetent que “molts federalistes frustrats són independentistes perquè no veuen res més”. Al juliol, va acceptar la proposta de l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, de presidir el Pacte Nacional pel Dret a Decidir a Girona, sense consultar-ho a la direcció del partit, que capitanejava Pere Navarro. L'any passat, abans d'estripar definitivament el carnet, va dimitir com a president del PSC a les comarques gironines. Va acompanyar la seva sortida la marxa en bloc de nou integrants més de la direcció.

LES XIFRES

2
conselleries
del govern tripartit va dirigir Nadal: Política Territorial i Presidència. També en va ser portaveu.
23
anys
va estar a l'alcaldia de Girona. Del 1979, amb el primer ajuntament democràtic, al 2002.