La fórmula González

ERC defensa que la paga extra dels treballadors es pot retornar prorrogant el pressupost i s'emmiralla en un cas del 1996

El govern de Felipe González no va poder aprovar els comptes perquè no tenia suports, però sí una pròrroga per apujar el sou als funcionaris

CiU va votar a favor de l'última proposta

11/12/14 02:00 BARCELONA - MARC BATALLER
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, conversa amb el diputat d'ERC, Pere Aragonès, que s'encarrega de les negociacions polítiques dels pressupostos Foto: ARXIU.
Els republicansmantenen que l'operació es podria sufragar amb l'estalvi dels interessos actuals del FLA

L'any 1995 el govern del PSOE de Felipe González vivia immers en una greu crisi institucional i esquitxat per multitud d'escàndols com el de Luis Roldán, la suposada malversació de fons reservats i la reaparició del cas GAL. En l'àmbit privat, també van aparèixer altres episodis truculents que van portar als tribunals Mario Conde i Javier de la Rosa. La legislatura, que havia començat el 1993, es donava per liquidada i l'estocada definitiva va ser el pressupost. CiU, que també estava en un clima preelectoral a Catalunya, va retirar el suport a l'executiu espanyol i els comptes no es van poder aprovar.

Aquesta polèmica va agreujar la situació i González va convocar els comicis pel 3 de març de 1996. Abans, però, va haver de prorrogar el pressupost de 1995 i hi va incloure algunes modificacions, entre les quals hi havia l'augment d'un 4,4% de les pensions i un 3,5% del sou dels funcionaris. Segons l'aleshores ministre d'Economia, Pedro Solbes, la pròrroga també garantia la reducció del dèficit.

El decret, finalment, va ser aprovat el mes de gener del 1996 per la Diputació Permanent del Congrés amb l'aval de tots els partits, excepte IU. El portaveu de CiU en aquella època, Francesc Homs, va defensar el seu vot afirmatiu perquè si s'hi haguessin oposat l'economia hauria entrat en un “carreró sense sortida”. El dirigent nacionalista també va destacar la importància de l'increment de les pensions i del salari dels treballadors públics.

Aquesta tessitura del 1996, salvant les distàncies, es podria traslladar al Parlament, segons els postulats d'ERC. Els republicans mantenen que la pròrroga pot servir per tornar la paga extra als funcionaris i, per tant, no caldria aprovar uns nous comptes. El mecanisme està previst en la llei de finances públiques i es podria fer amb una ampliació de crèdit. El govern i el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, però, no ho veuen de la mateixa manera i subratllen que la millor “garantia jurídica” per avalar aquest retorn és a través d'un pressupost nou. “Aquesta qüestió s'ha de prendre seriosament, no hi ha alternatives simples”, destacava fa pocs dies Mas-Colell en una interpel·lació amb el diputat d'ERC, Pere Aragonès.

Per tal d'intentar portar l'aigua al seu molí, ERC recorda la maniobra de Felipe González del 1996 i el fet que CiU hi va donar suport. Però d'on sorgirien els recursos per finançar l'operació? Els republicans assenyalen que una possibilitat seria l'estalvi dels interessos del fons de liquiditat autonòmica (FLA), que ara és de l'1% i que havia arribat gairebé al 5,5%. Una eina que, tal com matisa ERC, ja ha previst el mateix govern en el pressupost per al 2015.

Però hi ha un altre aspecte en què ERC posa molt d'èmfasi. Aragonès ressalta que el 31 de desembre el pressupost no estarà aprovat perquè “no s'hauran complert els terminis de tramitació parlamentària” i hi afegeix: “És inevitable, doncs, la pròrroga encara que CiU tingui un soci per aprovar el pressupost.” Un soci que, de moment, no seria ERC. A més, Aragonès alerta que, en el cas dels interins, el procediment s'ha de portar a terme d'aquesta manera, perquè si no estaran uns quants mesos “patint la rebaixa salarial i la reducció de la jornada del 15%”.

Dues abstencions
Si el govern català vol aprovar el pressupost necessitarà, com a mínim, les abstencions d'ERC i el PSC. Els d'Oriol Junqueras vinculen la negociació dels comptes amb l'avançament electoral.
Darrera actualització ( Dijous, 11 de desembre del 2014 02:00 )