ARTICLES
12 setembre 2015 2.00 h

KEEP CALM

Nit catalana

SALVADOR COT

Pel que fa a la Diada, la premsa internacional ha coincidit almenys en dues anàlisis. La primera, la capacitat de mobilització de l'independentisme català i, sobretot, que aquesta ocupació massiva del carrer sigui sostinguda al llarg d'un període de quatre o cinc anys. El segon raonament també ha estat unànime: el govern de Madrid ha gestionat el dossier català d'una manera desastrosa per als seus propis interessos.

Un estat no pot mantenir el prestigi internacional si té al carrer, durant anys, manifestacions monstruoses que el deslegitimen en un dels territoris que administra. És evident que la negativa radical a negociar de Madrid està fent realista l'opció d'una independència més o menys ràpida de Catalunya, amb la complicació que això suposa per als socis europeus. Encara més, la Meridiana ha posat de manifest que la incompetència de les elits madrilenyes ha creat un focus de desestabilització al sud d'Europa que s'haurà de gestionar.

Un bon resultat des independentistes el 27 de setembre obre la porta a l'acció diplomàtica del govern català, legitimada per un suport explícit de la ciutadania i també per una actitud de moderació sostinguda en el temps.

Ara són totes les instàncies de l'Estat espanyol les que clamen als quatre vents el caràcter plebiscitari de les pròximes eleccions, conscients que necessiten un resultat presentable de l'unionisme per demostrar que no han perdut el control del procés polític català. Madrid s'ho juga tot a una carta. Qui els havia de dir que el sol se'ls pondria dins d'una urna en una nit catalana sense lluna.

La negativa radical a negociar de Madrid està fent realista l'opció d'una independència més o menys ràpida