POLÍTICA
Estrasburg - 12 octubre 2015 2.00 h

“El van matar per ser President de Catalunya”

 Terricabras troba una “vergonya” que Espanya no hagi anul·lat la sentència de Companys

 El letó Roberts Zile ho veu “sorprenent”

L.P. / A.S

Una vergonya democràtica, una tragèdia i un escàndol. L'eurodiputat d'ERC Josep Maria Terricabras denuncia avui al Via Europa d'El Punt Avui Televisió (22.00 h) la “democràcia dèbil” de l'Estat espanyol, que encara no ha declarat nul·la la sentència que va condemnar a mort el president de la Generalitat, Lluís Companys. En un debat amb el letó Roberts Zile, Terricabras assegura que cap “dels governs espanyols després de la mort de Franco no han dit la veritat del que va passar a Espanya”. “El cas de Companys és especialment rellevant perquè se'l va assassinar perquè era el president de la Generalitat, evidentment”, lamenta.

“La meva suposició era que, quan el règim franquista va acabar, es van reconèixer tots els errors”, admet Zile, que hi afegeix que per això li resulta “tan sorprenent” descobrir que no. “No han estat capaços de condemnar el franquisme”, li reitera durant el programa Terricabras, que recorda el règim com a “fanàtic i autoritari” i critica que es constituís la democràcia “amb la continuïtat franquista”. “Crec que està prou ben amagat per aquells que volen amagar-ho, no és massa conegut”, admet sobre el cas de Companys i els crims del franquisme el letó, que és eurodiputat des del 2004. “Europa té una història complicada”, hi afegeix remarcant, però, que al seu país coneixen “força la història catalana, particularment la recent, quan va començar el moviment independentista”.

“Hi ha una carència democràtica espectacular”, sosté Terricabras en el programa d'El Punt Avui TV, que aquesta setmana s'emet des d'Estrasburg. “Hem de reconèixer que si estem a la Unió Europea hem de donar més llibertat a les nacions”, li contesta Zile, que assegura que cal “recordar la història” amb un ull mirant cap endavant i un altre cap enrere. “Si només mires al passat, ets cec. Però si només mires endavant, també tens desavantatges”, remarca.

Els dos eurodiputats també valoren la imputació contra Artur Mas pel 9-N, i la seva visita als tribunals prevista, precisament, pel 15 d'octubre, coincidint amb el 75è aniversari de l'execució de Companys. “No sembla un simple accident que sigui el mateix dia”, defensa Zile. Per Terricabras, fins i tot si la coincidència és el resultat de la “ignorància” és una “tragèdia”. “Força gent a Espanya es pensa que tot va començar el 1978 amb aquesta Constitució que no és precisament fantàstica”, lamenta. El procés, coincideixen, s'observa cada vegada més des d'Europa i tot i que asseguren que a Brussel·les “ningú s'aixeca al matí preocupat per Catalunya”, preveuen que la UE “es mourà lentament cap a una millor comprensió de la situació”. “Ningú pensarà més en els catalans que els mateixos catalans”, alerta Zile, i sentencia: “Cal pensar-ho, això, és crucial: si sou valents políticament, llavors decidireu com a nació, i Europa haurà de tenir-ho en compte, li agradi o no”.

LA XIFRA

00
Titolet
text de la xifra