El Comitè de les Regions també avala l'escola en català

El seu president aposta per la immersió lingüística en el ‘Via Europa' d'aquesta nit a El Punt Avui Televisió

UPyD veu “construcció nacionalista” a l'escola i ERC replica que “no hi ha cap problema”

12/12/14 02:00 BRUSSEL·LES - ALBERT SEGURA
El president del Comitè de les Regions, Michel Lebrun, en un moment de l'entrevista Foto: ANDREA CASINO.

Nou aval europeu a l'escola en català. El Comitè de les Regions se suma al suport de la Comissió Europea i de l'eurocambra, que han elogiat reiteradament el model d'immersió lingüística, posant-lo com a exemple de bones pràctiques i rebutjant que se separi els alumnes per idiomes. En una entrevista al programa Via Europa d'El Punt Avui Televisió que s'emetrà aquesta nit (22.00 h), el seu president, el belga való Michel Lebrun, adverteix precisament que el de l'escola belga “no és el model a seguir”, perquè els alumnes acaben sent “monolingües”, i aposta pel model català d'immersió, fins i tot en la seva vida personal. “Hem inscrit la meva néta de set anys en una escola d'immersió lingüística i rep les classes en flamenc”, revela el democratacristià francòfon.

També el politòleg finlandès Johan Haggman, fins ara responsable d'estudis de multilingüisme i traducció a la Comissió Europea i assessor de l'eurocomissari Orban, defensa que el model d'immersió de l'escola catalana “és molt bo perquè els nens en surten bilingües”.

Cara a cara

Via Europa ofereix també un cara a cara entre l'eurodiputat d'ERC-NECat, Josep Maria Terricabras, i la líder d'UPyD a Brussel·les, Maite Pagazaurtundúa. Terricabras recorda que “no hi ha ni hi ha hagut mai” conflicte lingüístic a les escoles catalanes, on “s'aprenen correctament el català i el castellà, i s'equilibren els ciutadans de Catalunya per no establir dues comunitats”. Però Pagazaurtundúa replica que “no han de servir per a la construcció nacionalista” sinó per “educar”. Per l'eurodiputada d'UPyD, hi ha famílies “desfavorides” que “necessiten, fins i tot sent castellanoparlants, que el castellà es treballi de manera més culta a l'escola”. Pagazaurtundúa reclama que les famílies tinguin “diverses possibilitats” per escollir l'escolarització dels seus fills perquè “no tots els nens funcionen bé en immersió”.

Terricabras rebutja taxativament que la immersió en català fomenti el fracàs escolar entre els nens castellanoparlants, remarca la importància de tractar els problemes socials en famílies on “no hi ha cap llibre, ni en català, ni en castellà, ni en suahili” i defensa que “precisament la llengua pot ajudar a sortir de la marginalitat”.

LES FRASES

El sistema d'educació a Catalunya és molt bo perquè els nens en surten bilingües
Johan Haggman
POLITÒLEG FINLANDÈS, ASSESSOR DE LA CE
Hem inscrit la meva néta de set anys en una escola d'immersió lingüística i rep les classes en flamenc
Michel Lebrun
PRESIDENT DEL COMITÈ DE LES REGIONS
No hi ha ni hi ha hagut mai conflicte en les escoles catalanes
Josep Maria Terricabras
EURODIPUTAT D'ERC
Les escoles no han de servir per a la construcció nacionalista
Maite Pagazaurtundúa
EURODIPUTADA I LÍDER D'UPYD A BRUSSEL·LES
Darrera actualització ( Divendres, 12 de desembre del 2014 02:00 )