ADMINISTRACIONS
BADALONA - 13 octubre 2016 2.00 h

Badalona desobeeix el jutge i obre les oficines

 Guanyem Badalona en Comú i ERC atenen els veïns des del viver però ICV-EUiA, soci de govern, lamenta el “xou mediàtic independentista”

 Un jutjat obre una causa per desobediència, a instàncies de nou del PP

SARA MUÑOZ - BADALONA

Aquest matí, a la Ciutat de la Justícia, l'advocat de l'Ajuntament de Badalona mirarà de defensar la decisió inicial del govern local d'obrir el consistori el 12 d'octubre. L'acompanyaran diversos regidors, els quals insisteixen que se senten “emparats” pel dret de representació política que recull la Constitució espanyola per justificar tant la voluntat inicial d'obrir les portes el 12 d'octubre com la decisió d'ahir de desobeir el jutge, que ho havia prohibit.

Podria ser que el magistrat, que també ha citat la delegació del govern a Catalunya, aprofiti per indagar els fets d'ahir, quan sis regidors de Guanyem Badalona en Comú i ERC van decidir atendre uns 200 veïns dins les oficines municipals del viver. Probablement, portarà cua l'escenificació que el regidor Jose Téllez va fer, en estripar una còpia de la resolució judicial rebuda dijous. Téllez va assegurar que el govern local havia decidit esmicolar la interlocutòria però va ser un atreviment unilateral de Guanyem Badalona en Comú. Els seus socis de govern no n'estaven al corrent. Ni tan sols ERC, que s'ho mirava amb sorpresa. És possible que les pressions de molts seguidors d'aquestes formacions, especialment de la CUP, provoquessin un gir en l'estratègia, optant per una desobediència més palpable.

El cas és que Guanyem i els republicans van mostrar solidesa en aquesta batalla. Dimarts a la tarda ja havien acordat desobeir el jutge i obrir portes. Els ciutadans van poder entrar d'un en un, sempre acompanyats d'un regidor. Només es podien fer consultes. No es va engegar cap ordinador així que els tràmits hauran d'esperar fins avui.

La forma de procedir de Guanyem i ERC no va agradar al tercer soci de govern, ICV-EUiA, que ahir es va abstenir de participar en un “xou mediàtic independentista”. “Estem molt en desacord amb el fet que la delegació del govern es fiqui en el calendari laboral de l'Ajuntament de Badalona, però no podem compartir el rumb que ha agafat el conflicte perquè Badalona no té un govern independentista”, va afirmar, a misses dites, Àlex Mañas. Molt molest amb els companys de govern, Mañas va trencar la melodia habitual per criticar com “els sectors independentistes i el PP es retroalimenten mútuament, sense fer cap bé a la ciutat” i fins i tot va repartir cap a l'organització interna, apuntant que “la ineficiència en la gestió dels recursos humans és de tal magnitud que fins dilluns d'aquesta setmana ni tan sols recordaven que es podia canviar el festiu”.

Els fets d'ahir van ser seguits des de la distància per l'alcaldessa Dolors Sabater, en viatge de feina a Colòmbia. No s'ho van perdre desenes de veïns que volien mostrar el seu suport al govern de Badalona i el seu rebuig a l'intent de judicialitzar la política. Hi havia també moltes cares conegudes, com l'alcalde de Sabadell, Juli Fernández; l'alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà; les diputades de la CUP Eulàlia Reguant i Mireia Boya, el diputat de JxS Chakir El Homrani, la diputada d'ERC a Madrid Ester Capella i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. També els exdiputats de la CUP David Fernàndez i Antoni Baños. Tots ells van fer un forat a l'agenda ja que coincidien a assenyalar: “El 12 d'octubre tenim molta feina del dia a dia perquè no tenim res a celebrar.”

“No estem fent res que no fem un altre dia”, va subratllar també Lladó, qui no va amagar els seus recels davant una possible actuació judicial per l'obertura de les dependències municipals. I aquesta potser no trigarà a arribar. A la tarda es va saber que el jutjat número 5 de Badalona, a instàncies de nou del PP, havia obert causa per un suposat delicte de desobediència del consistori badaloní. Ahir no es va prendre declaració a ningú ni s'ha citat cap implicat en condició d'investigat.

El PSC, a l'oposició però peça clau per garantir una majoria al ple, recordava que va donar suport a la investidura de Sabater a canvi de “neutralitat institucional de l'Ajuntament en la qüestió sobiranista” i que fets com el d'ahir “posen en qüestió aquest pacte”. L'alternativa a l'actual govern només suposa arribar a acords amb el PP de Garcia Albiol.

LES FRASES

Vull acompanyar el govern de Badalona davant una situació d'indefensió
Juli Fernández
ALCALDE DE SABADELL
És un despropòsit que el govern dediqui tants recursos a combatre posicions ideològiques
Jordi Cuixart
PRESIDENT D'ÒMNIUM CULTURAL
L'Ajuntament té tot el dret a decidir quan vol obrir. Això és un cop d'estat a la sobirania local
Eulàlia Reguant
DIPUTADA DE LA CUP