LA CLAU

ENRIC HERNÀNDEZ

Director

La Setmana Tràgica de Mas

@Enric_Hernandez

Baños: "El nostre vot a la candidatura de Mas és un no tranquil".


DIJOUS, 12 DE NOVEMBRE DEL 2015 - 22.11 H

Mil cops donat per mort políticament i el mateix nombre de vegades ressuscitat, en 48 hores Artur Mas ha sucumbit dues vegades al Parlament, víctima de l'animadversió de la CUP i de la seva pròpia temeritat política. Aquesta ha sigut, sens dubte, la seva Setmana Tràgica, per més que ja paladegés les amargors de la política quan molts el van menysprear com a delfí de Jordi Pujol. I quan va guanyar dues eleccions sense arribar al poder. O el dia que, després d'haver precipitat uns comicis a lloms del cavall independentista, es va clavar una dolorosa costellada a les urnes. Sempre va saber, malgrat tot, tornar-se a posar dret i mantenir la compostura. No es pot dir el mateix de la imatge que ha projectat durant el debat de la seva fallida investidura.

Amb un partit corcat per la corrupció i corroït pels dubtes sobre l'aventura revolucionària empresa juntament amb els antisistema, però alhora aferrat al seu solitari lideratge, pocs en l'entorn del president de la Generalitat s'atreveixen a discrepar en privat, i gairebé cap en públic. La fe cega en la seva capacitat de persuasió, reforçada quan va forçar ERC a compartir la llista de Junts pel Sí, es debilita al constatar que cap de les ominoses cessions davant la CUP obtenen l'anhelada contrapartida. L'abans moderada CDC ha travessat el Rubicó amb una declaració de desobediència que escandalitza el seu electorat, i Mas ha completat el ritu sacrificial a l'oferir-se a encarnar una presidència mutilada i amb data de caducitat, a través d'una qüestió de confiança. Costa d'imaginar quines altres renúncies es poden fer perquè l'assemblea de la CUP, amb la coherència com a bandera, mudi del no d'aquest dijous al préstec de dos sis en una nova sessió d'investidura.

ELS IDUS DE MARÇ

Convergència, emmordassada per no destorbar unes negociacions de les quals el president amb prou feines informa, afronta les eleccions del 20-D amb l'amarga sensació de ser víctima d'una pinça entre la CUP i ERC, i amb el republicà Oriol Junqueras acomodat al centre de l'independentisme. Però si Mas no trenca el setge de la CUP, la verdadera Setmana Tràgica arribarà amb els idus de març
.