Carta a Miquel Iceta

Estimat Miquel Iceta, què punyetes heu firmat? O, dit d'una altra manera, heu llegit el que heu firmat?

La Vanguardia en català | 14/02/2015 - 00:00h


Pilar Rahola


Estimat Miquel Iceta, aparco, des de l'inici, les divergències que separen la nostra mirada política, perquè aquest article no va del mantra Catalunya-Espanya sinó d'una cosa prèvia, el tauler democràtic on es juga la partida. I com que conec el teu inequívoc compromís amb les llibertats, crec que no m'equivoco d'interlocutor. Vaig al gra, doncs, sense cap més demora que l'antipàtica pregunta que desitjo fer-te: què punyetes heu firmat? O, dit d'una altra manera, heu llegit el que heu firmat? Per descomptat em refereixo al pacte antigihadista que el teu col·lega Pedro Sánchez ha signat amb diürnitat pròpia i traïdoria del soci. La firma es va vendre com una mena de gran pacte d'Estat en contra del terrorisme en general, i del gihadista en particular, colpits per la violenta bogeria integrista. Tanmateix, sota l'empara d'una causa que compartim tota la gent decent, la lluita contra la violència sectària, el pacte venia carregat de munició gruixuda. I tota ella disparava contra les llibertats civils.

Permet-me la franquesa que ens donen els anys de confiança: com us heu deixat marcar aquest gol? I ho plantejo en aquests termes perquè sóc incapaç d'imaginar que estigueu d'acord amb un pacte que retalla drets fonamentals i que proposa una nova definició de terrorisme que podria criminalitzar qualsevol protesta cívica, des de les grans manifestacions sobiranistes fins al 15-M, passant pels Gamonales, desnonaments i altres lluites socials. Una definició que no existeix en cap democràcia homòloga. Si no ho has fet, llegeix-te el manifest que han firmat més de cent catedràtics i membres de la judicatura i que, sota l'explícit títol de Pacto antiterrorista: por la pendiente deslizante hasta el fondo del barranco, dispara sonorament l'alarma.

I parla amb Rafael Ribó, que va mostrar la seva seriosa preocupació a can Cuní, l'altre dia. O no heu llegit el text que Rajoy us va posar com si fos una quincalla brillant davant els ulls, sabedor de com esteu necessitats de foto important, o heu perdut les ulleres de llegir. Perquè, estimat, aquest pacte té un tuf franquista que recorda la llei de ganduls i malfactors, i només des d'una gran miopia política pot ser firmat per un líder socialista. Tan perduts esteu en les boires de la vostra crisi d'identitat que ja no teniu la capacitat de descobrir els gols que us marquen? És més important l'estoneta d'importància d'aquesta foto que la lletra menuda que comporta?

I t'estalvio, estimat, això del terrorisme pròpiament, perquè a sobre aquest pacte no serveix una punyeta per lluitar contra el gihadisme, la derivada violenta del qual mereix menys titulars grandiloqüents i més efectivitat. Però, en canvi, podria ser molt eficaç per controlar i reprimir els moviments socials. De manera que, estimat, què us ha passat? Perquè això ja no és badar una mica, això és no saber què llegiu, què firmeu i quins gols us fan.