KEEP CALM

Quin fàstic

14/03/15 02:00 SALVADOR COT
La interpretació que es fa des de Madrid és que la dictadura de Franco era perfectament legal i legítima. Per això les atrocitats que va cometre el franquisme no són perseguibles

El règim del 78 és una continuïtat estricta de la legalitat franquista, sense matisos. Això ha estat sempre implícit, però ahir el Consell de Ministres ho va formalitzar, negre sobre blanc, en l'explicació de per què protegeix els exministres de la dictadura de l'acció dels jutjats argentins i de la Interpol. Segons el ministre de Justícia, els crims del general Franco i els seus col·laboradors no es poden perseguir perquè només hi tenen jurisdicció els tribunals espanyols; perquè el Codi Penal de la dictadura permetia matar (Puig Antich o els obrers de Vitòria, tant se val) i, finalment, perquè consideren prescrit qualsevol delicte comès als anys setanta. Punt i final.

Naturalment, el govern espanyol és perfectament conscient que els crims contra la Humanitat són de jurisdicció internacional, al marge del que diguin les lleis i els usos que dictin, internament, els tirans de qualsevol país. I no prescriuen mai. Així que, forçosament, la interpretació que es fa des de Madrid és que la dictadura de Franco era perfectament legal i legítima. Conseqüentment, les atrocitats que van cometre els tribunals, la policia o els jerarques falangistes no són perseguibles i cal protegir els responsables de les reclamacions de la justícia internacional.

En definitiva, el sistema polític espanyol es basa en l'ocultació dels crims i la protecció dels criminals. Ja ho sabíem, però no és sobrer que es vegin obligats a fer-ho explícit contra la justícia internacional i, sobretot, que hagin de donar la cara davant dels milers de víctimes i les seves famílies, que els assenyalen amb el dit amb el món democràtic com a testimoni.

Quin fàstic.

Darrera actualització ( Dissabte, 14 de març del 2015 02:00 )