POLÍTICA
BARCELONA - 15 març 2017 2.00 h

JxSí i la CUP faran sols la reforma del reglament

 C's, el PSC, CSQP i el PP no seran a la ponència que el canviarà per poder aprovar per la via ràpida la llei del referèndum

 Crida del PP a fer un front comú, però el PSC i CSQP no preveuen recórrer al TC

XAVIER MIRÓ - BARCELONA

Junts pel Sí i la CUP impulsaran sense la participació de la resta de grups la ponència conjunta per reformar el reglament del Parlament amb l'objectiu de poder aprovar en un sol debat plenari la llei de transitorietat jurídica. L'objectiu de l'eliminació dels tràmits ordinaris en comissió és evitar que el Tribunal Constitucional impugni l'anomenada llei de desconnexió, que inclou el referèndum, abans que pugui ser aprovada. Avui només el govern català o el consens de tots els grups pot impulsar l'aprovació d'una llei per via d'urgència.

Per mantenir els màxims responsables del govern a cobert d'una immediata acció judicial, JxSí i la CUP assumirien la responsabilitat d'aprovar la llei, però per fer-ho possible cal reformar el reglament del Parlament per donar als grups parlamentaris la potestat d'impulsar una llei pel tràmit de lectura única. Ahir, la mesa del Parlament aprovava la creació de la ponència que es constituirà ja demà amb l'oposició de Ciutadans, el PSC, Catalunya Sí que es Pot (CSQP) i el PP.

Els populars catalans demanen al bloc opositor, que ja ha decidit que no participarà en la ponència, fer front comú en les accions contra la reforma del reglament, però de moment el PSC i CSQP no preveuen demanar empara al Tribunal Constitucional, i Ciutadans diu que ho està estudiant. Ciutadans i PSC veuen arguments per fer-ho perquè recorden, en un episodi anterior, que el TC ja va determinar que per impulsar una ponència conjunta cal el consens de la majoria de grups.

El diputat socialista Ferran Pedret acusa la majoria independentista de voler “blanquejar” amb la ponència una reforma del reglament que pretén aprovar ràpidament la llei del referèndum.

El portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, afirma que la iniciativa respon a una “estratègia partidista” de JxSí i la CUP i els insta a presentar una proposició de llei i a no utilitzar el “subterfugi” de la ponència perquè, segons ell, “degrada el debat de la política catalana”.

Per la seva banda, el portaveu popular, Alejandro Fernández, va proposar al bloc opositor un front comú “contra les forces antidemocràtiques” i avança que així ho demanarà els pròxims dies a Ciutadans, el PSC i CSQP. Però, paradoxalment, va fer en la mateixa compareixença pública un gest en sentit contrari i va criticar el PSC per haver permès que el seu grup municipal a Girona s'afegís a la condemna de la sentència d'inhabilitació de Mas, Rigau i Ortega, i els va advertir que, si avui només tenen quinze diputats al Parlament, és per la seva “ambigüitat” i “flirteig” amb l'independentisme.

El diputat de Junts pel Sí Roger Torrent va recordar que la reforma del reglament donarà més atribucions a tots els grups parlamentaris i que aquells que no hi vulguin participar hauran d'explicar per què.

Per un altre costat, Junts pel Sí també va anunciar que demanarà presidir la comissió d'investigació que es crearà al Parlament sobre la coneguda com a operació Catalunya, una estratègia política i policial per desacreditar amb joc brut els líders independentistes i de la qual es coneix la gravació de La Camarga i la conxorxa entre l'excap de l'Oficina Antifrau de la Generalitat i l'exministre de l'Interior.

LA FRASE

Intenten blanquejar amb una ponència una decisió ja presa per tramitar ràpidament la llei de desconnexió
Ferran Pedret
PORTAVEU ADJUNT DEL GRUP PARLAMENTARI DEL PSC