ECONOMIA
BARCELONA - 14 juny 2016 2.00 h

Foment alerta que s'aturen inversions pel context polític

 Avisa dels efectes de la incertesa a l'Estat i denuncia que el procés a Catalunya frena operacions i fa marxar les empreses

 Puigdemont contesta que els inversors prefereixen venir a Catalunya

B. ROIG - BARCELONA

“Hi ha un desplaçament d'empreses a altres llocs, i hem d'aixecar la veu d'alarma, perquè no acceptem ni volem que les seus deixin d'estar a Catalunya”. Així de contundent es va mostrar ahir el president de la patronal Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, en la roda de premsa prèvia a la celebració de la junta anual de l'organització. Gay de Montellà va adjudicar aquesta situació al desconcert que genera entre les empreses el procés sobiranista, a més d'una fiscalitat que no aguanta la comparativa amb altres territoris.

El president de Foment no va entrar en xifres, de la mateixa manera que no va donar exemples quan va parlar que el mateix procés frena les decisions d'inversió a Catalunya: “En els darrers sis mesos hi ha hagut més desconfiança política”, va destacar. Aquesta observació, però, Gay de Montellà l'aplica tant a Catalunya com al conjunt de l'Estat, on la incapacitat per formar govern després del 20-D i la convocatòria de nous comicis hauria aturat també inversions. En tot cas, l'accent el va posar a Catalunya. Per al president de Foment del Treball, “l'independentisme ha ofegat el catalanisme”, i alhora ha ofegat la confiança dels inversors en l'economia catalana, que, això, sí, Gay de Montellà va reconèixer que “Catalunya econòmicament va millor que Espanya”.

Una premissa que va ser contestada hores més tard pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en la seva intervenció davant la junta: “Els inversors prefereixen Catalunya perquè té un projecte de país”, va afirmar. Puigdemont va alertar que l'actual bloqueig de la política espanyola “s'ha convertit en un problema”, que genera desconcert entre els inversors internacionals. “En aquestes condicions és difícil ser atractiu per als inversors estrangers”, va assegurar el president. Puigdemont creu que Catalunya és més atractiva perquè “té un projecte de país i una narrativa compartida”. En la seva rèplica als empresaris, el president va lamentar també una certa indulgència de l'Estat cap a Catalunya: “No complir és una amenaça a l'economia.” Puigdemont assegura que el procés català no espanta tant els inversors, perquè aquests “prefereixen un país que es vol fer respectar i lluita per allò en què creu”.

Les crítiques de Gay de Montellà no signifiquen que desconegui que Catalunya va tancar el 2015 passat amb una xifra rècord d'inversió estrangera, amb un increment del 58%. Foment no posa en dubte aquestes dades i fins no fa gaire havia posat l'accent en què el procés no havia frenat aquest interès inversor. Ahir, però, va canviar el discurs, i va alertar que s'estan fent menys anuncis d'inversió. Gay de Montellà també va criticar durament la manca d'acord pels pressupostos. Foment va presentar ahir a la junta anual els comptes del 2015, en què va perdre 232.073 euros després d'impostos.

LES FRASES

Hi ha desplaçaments d'empreses a altres llocs, i hem d'aixecar la veu d'alarma
Joaquim Gay de Montella
PRESIDENT DE FOMENT DEL TREBALL
La política de l'Estat s'ha convertit en un problema per als inversors. Catalunya sí té projecte de país
Carles Puigdemont
PRESIDENT DE LA GENERALITAT

“Generositat” per formar govern

Joaquim Gay de Montellà va demanar ahir “generositat” als polítics espanyols per ser capaços de tancar un acord de govern després del 26-J. El president de Foment va demanar un “seriós compromís” i alhora va remarcar la necessitat que els líders dels principals partits espanyols facin “un esforç de solidaritat per tirar endavant el país”.

Mirant cap a les properes eleccions espanyoles, però també amb l'atenció a la situació política catalana, Gay de Montellà va demanar més estabilitat a llarg termini, i en aquest sentit el president de la patronal va considerar –referint-se a Catalunya– que plantejar una legislatura de 18 mesos no era el millor pas: “Els mandats electorals són de quatre anys i s'han de complir.”