LA CLAU

ALBERT SÁEZ

Director adjunt

El botí de la CUP

@albertsaezc


DISSABTE, 14 DE NOVEMBRE DEL 2015

No s'enganyin. El que hem vist aquesta setmana al Parlament han sigut dues sessions dobles de mítings amb el cap posat en el 20-D i amb resultats desiguals. Artur Mas ha aprofitat la banda fins a confrontar amb l'extrema esquerra en la seva pretensió de mantenir el que queda de CDC com a referent de l'independentisme. De moment no podrà anar més enllà sense que la refundada Democràcia i Llibertat de Francesc Homs no sucumbeixi als envits del sempre moderat i mai ben ponderat Duran Lleida. Mentrestant, ERC assaboreix el seu sobtat retorn a la centralitat, ara independentista, i es prepara per captar en les eleccions generals una part del vot metropolità que se'n va anar a la CUP el 27-S fugint del 3% i de les retallades. I la CUP juga la partida tranquil·lament perquè seran ells els primers a saber quan es tornen a presentar a les eleccions. La seva absència el 20-D ha convertit els seus 337.000 sufragis de les eleccions catalanes en el principal botí en els comicis de desembre.

La implicació d'Ada Colau en la campanya d'En Comú/Podem persegueix precisament aquest objectiu. Per això la navegació de Catalunya Sí que es Pot durant els plens d'aquesta setmana ha sigut una mica tempestuosa. I per això el protagonisme de l'alcaldessa anirà a més. I potser també per això a Mas no li sortirà tan malament la jugada com a alguns els ha pogut semblar a primera vista. Ha arribat el moment perquè alguns analistes facin un link que fins ara ha quedat en segon pla: el vot a la CUP té alguna cosa -molt- a veure amb l'empobriment de la classe mitjana i aquesta és una zona adjacent de gairebé totes les opcions polítiques.

FINS I MITJANS

En la cultura política de la CUP em temo que compten més els fins que els mitjans. En les eleccions municipals es van proposar capgirar Catalunya i l'aritmètica del 27-S els ha donat una palanca privilegiada. Però a ells no els agraden els ressorts del poder, sinó les transformacions, són «molles», va dir Baños a la tribuna. De manera que la seva gran oportunitat no els la prendran encara que els prenguin els vots
.