Mas i Junqueras refan el consens

La Vanguardia en català | 15/01/2015 - 00:00h


El president de la Generalitat, Artur Mas, va anunciar ahir un acord amb ERC i els moviments sobiranistes per convocar eleccions autonòmiques -en cap moment no les va qualificar de plebiscitàries- per al 27 de setembre d'aquest any. Després de dos mesos de fracassos i tensions en les converses entre els dos principals grups polítics catalans implicats en la proposta independentista, CiU i ERC, era evident un deteriorament del clima al voltant del procés sobiranista i davant els ciutadans en general, que veien com es malgastaven temps i esforços en una discussió eterna. Finalment, no hi haurà una llista unitària, com va plantejar el president i a la qual ERC es negava de totes totes, però Mas ha imposat el seu calendari i les eleccions seran després de l'estiu i no abans de les municipals del maig com reclamaven els republicans.

Mas va justificar la data triada per la necessitat de recuperar la unitat d'acció per "culminar el procés cap a la independència". "Aquest és un acord que és molt millor que mantenir-se en unes posicions que suposaven un desacord", va explicar. Perquè, va afegir, no arribar a un pacte hauria significat el fracàs no només per als partits, sinó també per a les aspiracions d'aquells catalans que s'han manifestat de forma reiterada. Artur Mas, com també ho va fer després Oriol Junqueras, va demanar perdó per aquests dos mesos de tensions.

L'acord, a més de la convocatòria d'eleccions anticipades i la reafirmació del pacte de legislatura que, de fet, garanteix els pressupostos del 2015, inclou impulsar la creació d'estructures d'Estat -en el vessant internacional, en la Hisenda pròpia i en el disseny de la Seguretat Social catalana-, tasques en què s'incorporaran experts nomenats per ERC, així com la culminació de lleis en tràmit.

Mas espera que la recuperació de la unitat i el consens tindrà l'efecte d'una empenta per a les aspiracions sobiranistes. Però no tot serà un camí de roses, ja que abans del 27 de setembre el president haurà de tornar a pactar amb Junqueras i amb les entitats sobiranistes el full de ruta posterior en cas d'aconseguir la majoria necessària, és a dir, la confecció d'un govern de concentració i les decisions que aquest haurà de prendre sobre el futur polític de Catalunya.

Aquestes eleccions seran les terceres autonòmiques que se celebren a Catalunya en cinc anys. L'anunci de la data contribueix a aclarir el panorama polític. Hauria estat irresponsable mantenir la indefinició constant durant mesos i mesos. Tot i això, seria un error donar la legislatura per conclosa. En els mesos que queden per davant és precís que el Govern executi mesures per impulsar la recuperació econòmica.

Abans del 27 de setembre hi ha una altra data crucial al calendari polític: els comicis municipals del 24 de maig, en els quals les forces sobiranistes tindran un examen transcendental, en especial per l'aparició de grups nous, com Podem o Guanyem, que pretenen mobilitzar un electorat que probablement no és el que es va deixar veure en la jornada de la consulta del 9 de novembre.

Un fracàs a Barcelona o uns mals resultats en l'àrea metropolitana posarien en qüestió l'èxit que es proposen d'assolir. També caldrà estar atents a les qüestions judicials -una arma de doble tall- que afecten el president Mas per la celebració d'aquella consulta.